zaterdag 23 mei 2009

Liefdesleven

Trouw, een kwaliteitskrant, meldt: "Erg jammer om dit te horen." Dat zei Jan Peter Balkenende, minister-president van het Koninkrijk der Nederlanden en politiek leider van het CDA, tijdens de gebruikelijke persconferentie na de wekelijkse vergadering van de ministerraad. Was er weer een bank in nood? Weer een woningcorporatie in de problemen? Veel erger! Zo erg, dat op Hemelvaartsdag Knevel & Van den Brink daar ook aandacht aan besteedden. Mijn god, wat is er in 's hemelsnaam gebeurd? Let op: Yolanthe Cabau van Kasbergen (actrice en presentatrice) doet het niet meer met Jan Smit (zanger), maar met Wesley Sneijder (voetballer). Wouter Bos, vice-premier van het Koninkrijk der Nederlanden en politiek leider van de PvdA zegt desgevraagd: "Eindelijk heeft Wesley weer eens gescoord." André Rouvoet, ook vice-premier en politiek leider van de ChristenUnie is minder frivool: "Vreemdgaan is niet de oplossing." (Om een uitspraak van het Simplisties Verbond te parafraseren: "Als vreemdgaan niet de oplossing is, mag ik dan even horen wat het probleem is?") Wist André wel dat Yolanthe en Jan niet getrouwd waren, maar wel samenwoonden en naar alle waarschijnlijkheid vleselijke gemeenschap (zo heet dat in André's kringen) hadden? Die zongen dus al voor ze de kerk ingingen. Hoe vreemd kun je, vanuit reformatorisch perspectief, gaan als je niet getrouwd bent?

Yolanthe is 24, Jan Smit wordt in december 24 en Wesley Sneijder wordt binnenkort 25. Zal ik Jan Peter, Wouter, André, Knevel, Van den Brink, de redactie van Trouw en de rest van (paling)soapminnend Nederland eens iets, in voor mijn doen wat grove taal, zeggen? Op die leeftijd wordt er tegenwoordig in Nederland links en rechts nogal flink op los geneukt. Op die leeftijd van partner veranderen kun je nauwelijks 'nieuws' noemen. Ik ben aardig wat ouder dan Jan Peter, Wouter, André, Knevel, Van den Brink en de nijvere leden van de redactie van Trouw. Als ik me nou zou opwinden over dat gevoos van Yolanthe en Wesley - en hun leeftijdsgenoten - en Jan een zielenpiet zou vinden (al zou ook hij al eerder buiten de pot gepiest hebben), zou dat redelijk normaal zijn. Maar het zal me een overgrote zorg zijn wat de jongelui van tegenwoordig uitvreten op relationeel terrein, mits ze het vrijwillig en veilig doen.

Ik vind het nog voorstelbaar dat bladen als Privé en Story aandacht besteden aan het liefdesleven van actrices, zangers en voetballers. Er is kennelijk een markt voor. Dat de Telegraaf daar een kop voor over heeft, OK, begrijpelijk. Maar een minister-president die een vraag voorgelegd krijgt over het liefdesleven van enkele specifieke burgers past maar één antwoord: "Geen commentaar." Een zichzelf respecterende krant maakt zelfs van de vraag geen melding.
x