zaterdag 8 juli 2017

WALGELIJK

Demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher noemt de uitkomsten van het onderzoek 'ronduit walgelijk'. Dat schrijft de Volkskrant. Asscher windt zich op over een verschijnsel dat bepaald niet nieuw is: sollicitanten met een migratieachtergrond maken minder kans uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek dan sollicitanten met een Nederlandse achtergrond.

Wat is er dan nieuw? Jongens zonder strafblad met een Arabische naam hebben minder kans om uitgenodigd te worden dan Nederlanders met een strafblad. Dat is een van de uitkomsten van een onderzoek door diverse wetenschappers: drie criminologen en een socioloog van de Vrije Universiteit, het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving, de Radboud Universiteit en Universiteit Utrecht. (...) Ze stuurden 520 fictieve sollicitatiebrieven met begeleidend CV naar bedrijven met bestaande vacatures (online gevonden) voor laaggeschoold werk in de bouw, techniek en logistiek. De bedrijven wisten niet dat ze deelnamen aan een experiment. (...) Stijn Baert, arbeidseconoom aan de Universiteit Gent, deed eerder vergelijkbaar onderzoek naar discriminatie op de arbeidsmarkt in Vlaanderen vindt de studie mooi en zorgvuldig opgezet, maar plaatst wel een kanttekening. 'Omdat de steekproef niet al te groot is, moet je oppassen met de precieze cijfers.'

Oké, er werden maar 520 brieven verstuurd. Dat zal wel niet voldoende zijn voor wetenschappelijk verantwoorde conclusies. Ik ben geen wetenschapper. Ik trek conclusies wanneer ik maar wil. Bijvoorbeeld dat er in dit land behoorlijk gediscrimineerd wordt.