donderdag 15 oktober 2009

Toeval

Bij BCC had ik online een kruimelzuiger besteld die door TNT vandaag bezorgd zou worden. Rond 11 uur werd er aangebeld. Onderaan de trap verschijnt een bezorger met een pakketje dat te klein was om een kruimelzuiger te kunnen zijn. Hij was ook geen bezorger van TNT, maar van UPC. Het pakketje was voor de buren.

Een half uur geleden werd weer aangebeld. Weer een bezorger, een groter pakket, maar geen bezorger van TNT. Het pakketje is voor weer andere buren.

TNT moet nog steeds komen.

Voorkómen

In Nederland is abortus vrijwel zonder enige beperking toegestaan. Toch is Nederland (samen met België) het land met de minste abortussen ter wereld: 10 per 1000 vrouwen. In de toch niet onderontwikkelde Verenigde Staten ligt dat aantal bijna twee keer zo hoog: 19,4 per 1000 vrouwen. In Amerika worden met sombere regelmaat abortusklinieken aangevallen door fundamentalistische christenen. De fundamentalistische christenen in Nederland gedragen zich gelukkig wat beschaafder. Een belangrijke reden voor het geringe aantal abortussen in Nederland is de onbeperkte verkrijgbaarheid van voorbehoedsmiddelen, waaronder de pil. Ook daar wordt in de VS (en niet te vergeten de rooms-katholieke kerk) wat anders over gedacht.

In de Volkskrant las ik over een onderzoek door het Amerikaanse Guttmacher Institute. Daaruit blijkt dat een verbod of beperking van abortus nauwelijks invloed heeft op het aantal abortussen. Het resultaat daarvan is slechts dat wereldwijd 70.000 vrouwen overlijden door onveilige abortusmethoden en nog eens vijf miljoen vrouwen complicaties ondervinden. In drie landen zijn in de afgelopen tien jaar de anti-abortusregels verscherpt: het streng rooms-katholieke Polen, El Salvador en Nicaragua. In het laatste land is de vroegere Sandinist Daniel Ortega inmiddels 'in de Heer'. Wellicht heeft dat er wat mee te maken. In een ontwikkeld land als Ierland, dat ook een strenge abortuswetgeving heeft, gaan de vrouwen naar een buurland. Er zijn maar weinig vrouwen in Afrika en Zuid-Amerika die zich die 'luxe' kunnen permitteren.

Ik kan me zeer wel voorstellen dat gelovigen tegen abortus zijn. Wat ik mij niet kan voorstellen is dat zij ook elk ander voorbehoedmiddel dan (periodieke) onthouding verwerpen, waarmee zij ook nog eens aan de verdere verbreiding van AIDS en andere SOA bijdragen. De meeste van deze mensen zullen de verworvenheden van de medische wetenschap zonder verder nadenken accepteren. Die zijn immers - in hun opvatting - van God gegeven. Zij laten zich zonder principiële beperkingen inenten ter voorkoming van ziekten. Het ontgaat mij waarom zij niet aanvaarden dat ook de voorbehoedmiddelen wel eens door diezelfde God geïnspireerd zouden kunnen zijn. Ik denk dan ook dat de bezwaren niet op religie gebaseerd zijn, maar op angst. Angst voor seks.
x