maandag 7 september 2009

Atoomstroom

Een aantal dagen geleden kreeg ik via e-mail een aanbod van 'Atoomstroom.nl'. Deze energieleverancier wilde mij, tegen een concurrerend tarief, "100% kernenergie" leveren. Ik besteeg weer eens een van mijn stokpaardjes en stuurde het volgende mailtje terug:
Waar ik vooral in geïnteresseerd ben, is in de wijze waarop u "100% kernenergie" bij mij in huis denkt te krijgen. Dat kunt namelijk niet. U weet net zo goed als ik dat ook niemand 'groene energie' in huis krijgt. U levert, net als Eneco, Oxxo, Nuon en hoe ze nog meer mogen heten, uw energie aan het algemene net, waar we allemaal onze stroom van krijgen. We gebruiken dus allemaal dezelfde 'grijze' stroom. Alleen zijn er mensen die een warm gevoel krijgen als ze hun stroom betalen aan een 'groene' leverancier. Overigens kunt u zich de moeite besparen mij over te halen op uw maatschappij over te stappen: ik ben tegen kernenergie.

Geheel tegen mijn verwachting in kreeg ik nog dezelfde dag antwoord:
Geachte heer Van Wijk,

U heeft helemaal gelijk dat het niet mogelijk is om op uw huis te 'mikken' in de distributie. Ook hebben we geen aparte leiding naar uw huis gelegd die rechtstreeks met een kerncentrale is verbonden. Hoe werkt het dan wel?

In Nederland zijn alle distributienetwerken waarover de stroom wordt geleverd een publiek goed, in handen van de Overheid. Alle leveranciers van elektriciteit mogen van deze distributienetwerken gebruik maken. Dat doen wij dus ook.

Stroomdistributie is te vergelijken met een volle buis knikkers: Wij stoppen er eentje voor u in die we inkopen bij een kerncentrale (een gele in dit geval). Daardoor komt er een andere knikker bij u eruit (een grijze in dit geval). Echter: u zou die andere knikker niet hebben gekregen als wij die gele er niet voor u zouden hebben ingestopt.



In werkelijkheid is deze buis met knikkers een koperen draad met z.g. elektronen. Elektronen zijn onzichtbare dragers van energie.

Uw apparaten thuis zien het verschil niet tussen de elektronen (of knikkers zo u wilt) uit een kerncentrale of uit een windmolen. Het gaat erom dat u ons opdracht geeft om nucleair in te kopen. Als we veel klanten krijgen en meer stroom uit bijvoorbeeld Frankrijk moeten importeren, komen er dus meer 'gele' knikkers op het net.

Kortom: iedere kilowattuur (kWh) die wij u leveren kopen wij nucleair voor u in en stoppen wij in het netwerk. Daardoor komen er bij u elektronen (c.q. knikkers) uit het stopcontact. Bij z.g. 'groene stroom' werkt het overigens op precies dezelfde manier.

Heb ik het hiermee voor u duidelijk gemaakt?

Met viendelijke groet,

Sjef Peeraer
Atoomstroom.nl

PS: dat u tegen kernenergie bent is uw goed recht. Vanwege uw klaarblijkelijk begaanheid met het onderwerp stuur ik u de bijgaande vergelijking tussen wind en kernenergie.


Heel fijn dat me nog eens duidelijk gemaakt wordt wat ik al wist, maar het komt me enigszins onwaarschijnlijk voor dat mijn 'Nuonknikkers' niet bij mijn elektrische apparaten komen, als Atoomstroom.nl niet af en toe een van zijn gele knikkers in die buis stopt, of Oxxio een groene. Dan stopt Nuon er gewoon wat meer knikkers in. Inderdaad: meer CO2 in de atmosfeer. Ik ben best redelijk milieubewust, maar voorlopig stap ik nog niet over op een 'groene' leveranciers. In het huidig tijdsgewricht immers kun je er dan donder op zeggen dat je twee keer gaat betalen, of door de een wel af-, maar door de ander niet aangesloten wordt, of nog andere ellende over je heen je haalt.

In de meegestuurde bijlage maakt Atoomstroom.nl duidelijk dat windenergie vele malen duurder is dan atoomenergie. Dat zal best, maar al zou ik kernenergie voor niets krijgen, dan wil ik die nog niet, zolang er nog geen gegarandeerd veilige (ook voor toekomstige generaties) opslag of verwerking van radioactief afval voorhanden is.
x