dinsdag 19 april 2011

Ondersteuning

De gemeenten voeren de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) uit. De gemeenten moet ook 200 miljoen euro bezuinigen. Trouw heeft advies- en onderzoeksbureau Doteye laten onderzoeken wat dat in de praktijk gaat betekenen.

Je kon erop wachten natuurlijk: Gemeenten zijn van plan om de bezuinigingen (...) voor het grootste deel af te wentelen op de hulpbehoevenden. (...) Gemeenten willen het meeste geld besparen door de eigen bijdrage te verhogen en voorzieningen te versoberen. (...) Ook willen gemeenten meer beroep doen op de eigen verantwoordelijkheid van mensen die hulp nodig hebben. (Onderstreping toegevoegd.)

Dat stukje over die eigen verantwoordelijk zou je een gotspe mogen noemen. Wel eens iemand puur voor de grap een scootmobiel zien aanschaffen? Wel eens iemand horen zeggen dat er niets leukers is dan je om de haverklap door iemand anders onder de douche te laten zetten?  Wel eens iemand ontmoet die puur voor de lol een traplift heeft laten aanbrengen? Als je de vragen met "Ja" kunt beantwoorden, dan heb je wel veel kennissen, misschien zelfs familie, met te weinig gevoel voor eigen verantwoordelijkheid.

De gemeenten willen bijvoorbeeld minder scootmobiels ter beschikking stellen. De mensen met verantwoordelijkheidsgevoel zullen best gebruik willen maken van busjes voor collectief vervoer. Die laten rustig uren op zich wachten, maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat degenen die NOG geen hulp behoeven aan het eind van de maand een paar euro's meer overhouden, zodat ze toch nog, met eigen vervoer, een keer een avondje kunnen stappen. Dan kunnen ze er aan de bar over ouwehoeren dat het leven toch wel duur is tegenwoordig en dat die onverantwoordelijke buurman lekker de hele dag op zijn scootmobiel mag rondraggen. "Ook op jouw kosten, ja!"
x