woensdag 27 juli 2011

Bezuiniging

Je kon erop wachten natuurlijk: in de nasleep van de moordpartij op het eiland Utøya gaat men zich afvragen op er wellicht minder slachtoffers zouden zijn geweest als de politie eerder op het eiland aangekomen was. De berichten daarover varieerden van een uur tot anderhalf uur. Het laatste nieuws daarover hoorde ik op het NOS-journaal, waarin gezegd werd dat het een uur duurde.

We hebben het hier over een eiland dat ongeveer 750 meter van de vaste wal ligt. Het zou dus niet vreemd gevonden zijn als de politie daar iets later was aangekomen dan bij een schietpartij op het vaste land. Er wás een politieman aanwezig, maar die was er in zijn vrije tijd, als beveiligingsmedewerker, en was een van de eerste slachtoffers. Er was ook een politieboot in de buurt, maar die was kapot. En er was een politiehelikopter in de buurt, maar die stond aan de grond : wegens bezuinigingen.

We zijn hier ook aan het bezuinigen op van alles en nog wat. Als ik het goed heb moet de politie (en andere hulpdiensten) daaraan ook zijn steentje bijdragen. Daar heeft niemand bezwaar tegen zolang dat leidt to minder verkeersbonnen, minder agenten die alleen maar brave burgers 'pesten'. Ik hoop er echt niet op, maar hier kan ook zomaar 'iets ergs' gebeuren. Dat hoeft geen schietpartij te zijn. Er kan brand uitbreken in een verzorgingshuis, er kan een flatgebouw instorten, er kunnen olietanks ontploffen, er kunnen intercity's op elkaar botsen. Er hoeft maar één 'grapjas' paniek te veroorzaken in een vol Concertgebouw ("Brand!")  Daarbij kunnen veel doden en gewonden vallen. Er kunnen allerlei oorzaken zijn: menselijke fouten, achterstallig onderhoud, onvoldoende coördinatie tussen hulpdiensten, onvoldoende toezicht en controle. En bloemenverkopers hebben weer een goede dag.

Je ziet het spoeddebat in de Tweede Kamer al weer voor je. Had dit voorkomen kunnen worden? Had het aantal slachtoffers minder kunnen zijn? Er komt weer een hele reeks deskundologen voorbij. De 'Onderzoeksraad voor veiligheid' gaat spoorslags aan het werk. Het had al minder erg kunnen zijn, als ...
x