maandag 8 augustus 2011

Toerisme

Waarom komen toeristen voor één dag of enkele dagen naar een grote stad? Omdat die stad een bepaalde reputatie heeft opgebouwd qua beziens- en bezoekwaardigheid. Neem Amsterdam afgelopen zaterdag. We hadden weer de 'Gay Pride Canal Parade'. Die zal veel, ook buitenlandse toeristen, hebben aangetrokken. Waar anders vind je een homo-evenement waaraan ministers en parlementariërs deelnemen en een officiële vertegenwoordiging van de krijgsmacht? En er stonden geen knokploegen klaar om het hele evenement onmogelijk e maken.

Amsterdam trekt ook veel toeristen vanwege het Anne Frank Huis, de grachtengordel, de Walletjes, de diamanten, het Van Gogh Museum en zo kan ik nog wel even doorgaan. In Trouw las ik : Vorig jaar bezocht een recordaantal van ruim 12 miljoen toeristen de hoofdstad en de eerste helft van dit jaar liet wederom een stijgende lijn zien.

Prachtig toch? Nou Stefan Diender, directeur van het Amsterdam Toerisme en Congres Bureau (ATCB), vindt dat het anders moet. Er moet, buiten de stad, echt iets vernieuwends en grootschaligs komen, voor de familie, al moet dat ook weer geen park als de Efteling of Walibi worden. Je moet nu al de toeristen naar de 'Stelling van Amsterdam' dirigeren, een serie oude forten die ooit deel uitmaakten van de Waterlinie. Mooie forten, daar niet van, maar als je er één hebt gezien, heb je ze allemaal gezien. Ik zie de buitenlandse en binnenlandse toeristen daar niet in drommen op afkomen. Sportliefhebbers moeten terecht kunnen in het gebied rond het Olympisch Stadion. Komen die naar Amsterdam om zelf te sporten?   

Burgemeester Eberhard van der Laan waarschuwde eerder ook al dat Amsterdam aan zijn taks zit op dagen als bijvoorbeeld Koninginnedag. Dat zal best, maar op Koninginnedag blijven ze komen. Dan gaan ze echt niet massaal naar Zuidoost of naar nabijgelegen stranddorpen (geen idee wat ik daaronder moet verstaan).

Met een aantal vrienden ga ik al jaren achtereen een paar dagen naar een stad in het buitenland, niet vanwege allerlei nieuwigheden buiten die steden, maar juist vanwege allerlei oudheden binnen die steden. Zonder iets extra's neemt het aantal bezoekers aan Amsterdam nog steeds toe. Kunnen we dat niet gewoon zo houden? Hoeft Eberhard zich ook geen zorgen te maken.
x