zaterdag 11 juli 2020

SPORTZOMER

Kunnen 'we' nou echt niet een zomer zonder sport? Bij de NOS denken ze kennelijk van niet, want al weken lang worden op zondagmiddag gedurende enkele uren sportbeelden uit vroeger tijden hervertoond.

Bij tvgids.nl las ik dit. Het had een zomer moeten worden vol met grote sportevenementen, maar het liep helemaal anders. Onder meer het Europees kampioenschap voetbal, de Olympische Spelen, de Tour de France, Roland Garros en Wimbledon werden afgelast of uitgesteld. NOS Mijn sportzomer probeert deze tijd toch een beetje leuk te maken voor de echte sportliefhebber. Gelukkig heeft de NOS daar iets op gevonden. Zeven zaterdagen achter elkaar ontvangen presentatoren Dione de Graaff en Tom Egbers twee prominente gasten in de studio, die aan de hand van mooie beelden een uur vullen met topsport. Ze laten grote prestaties van Nederlandse en buitenlandse sporters zien, maar ook historische dieptepunten uit de sportgeschiedenis komen voorbij. Daaruit blijkt weer dat in de sport het verschil tussen winnen en verliezen in de details zit. In een promo zag ik al dat we in ieder geval de gebroeders van 't  Hek, Youp (cabaretier) en Tom (oud-(top)hockeyer).

Ik  kijk graag naar sport, dus als Covid-19 er niet was tussen gekomen had ik ongetwijfeld de Olympische Spelen, de Tour de France, Roland Garros en Wimbledon gevolgd. Nee, niet het EK voetbal. Ik kijk niet meer naar anderhalf uur voetbal met geouwehoer in de rust en de onvermijdelijke voor- en nabeschouwingen. Voor mij volstaat een samenvatting van tien minuten. (Overigens gaan Roland Garros en de Tour de France wel door, alleen  op een later tijdstip. Is een sportherfst minder leuk dan een sportzomer?)

Ik stel me dan voor dat jij, als niet-voetbalfan, op een camping je tent hebt opgezet naast een fanatieke voetbalfan, zodat je toch nog ongewild uren lang mag 'meegenieten' van al dat opgefokte nationaal-chauvinisme als 'wij' weer eens gewonnen hebben. Naar een andere plek verhuizen heeft nauwelijks zin, want hoogst waarschijnlijk sta je dan weer naast zo'n fan. Het coronavirus heeft toch nog iets positiefs gedaan.