donderdag 4 september 2008

Bang

Als bij ons de dijken doorbreken, zouden er wel eens meer slachtoffers kunnen vallen dan toen in New Orleans. Dat heeft een commissie berekend. Die heeft waarschijnlijk gedacht: in New Orleans wonen een paar honderdduizend mensen, maar de halve Nederlandse bevolking leeft onder de waterspiegel, dus reken maar uit. Knap werk! Ik ben niet zo goed in rekenen, dus ik was daar nooit opgekomen.

Intussen ben ik wel weer behoorlijk bang gemaakt. Als Jan Peter persoonlijk, in het Catshuis, een rapport in ontvangst neemt en dat live op de tv laat uitzenden, hebben we het niet over iets lulligs. Dan gaat het ergens over. Dan moet er een nationaal belang op het spel staan. En ik was al zo bang, want als het water niet over ons heen komt, zijn het wel terroristen die de meest vreselijke dingen uitbroeden. Voor je het weet zijn er weer Duitsers die bedenken dat Nederland eigenlijk een Duitse provincie is, of ze komen de Friezen 'bevrijden'. We weten allemaal wat de rest van de wereld doet als Duitsland hier binnenvalt: helemaal niets! Kijk maar naar Zuid-Osetië en Abchazië. Of de Engelsen komen met enig geweld de achterspiegel van de 'Royal Charles' terughalen die Michiel de Ruyter destijds als souvenir uit Chatham heeft meegenomen.

Wees gerust. Ik neem die stijging van het zeewaterniveau echt wel serieus, al zal ik die zelf nauwelijks meer meemaken. Maar ik heb gisteravond ook nog naar 'Netwerk' gekeken. Daarin kwam een belangwekkend project aan de orde, dat wereldwijd de aandacht heeft getrokken. Een polder in Brabant gaan ze zo inrichten, dat als de Maas te hoog komt te staan en de mensen in Den Bosch natte voeten dreigen te krijgen, dat die polder kan vollopen, waardoor het peil in de Maas dertig centimeter zakt: geen natte voeten in Den Bosch. Dat plan werd acht jaar geleden gepresenteerd, zelfs Japanners kwamen kijken, maar er is nog geen korrel zand of grasspriet van zijn plek gekomen. Het ministerie wacht op het waterschap, dat op de gemeente wacht, die op de provincie wacht, die op het ministerrie wacht, dat ... Dat plan van Veerman lijkt me iets gecompliceerder. Dan moet er gewacht worden op diverse waterschappen, misschien wel hoogheemraadschappen, diverse provincies en een hele rij gemeenten.


Op 5 november 2104, vier dagen na de Allerheiligenvloed, zal de minister-president aan het nieuwe strand bij Amersfoort geïnterviewd worden. "Wij hebben ons voorgenomen wetgeving voor te bereiden die er toe moet leiden dat planprocedures sneller kunnen verlopen", zal ze zeggen. Als dat geregeld is gaat ze kijken hoe de plannen sneller uitgevoerd kunnen worden.