zondag 20 september 2015

TROTS

Wat de mode betreft ga ik niet met mijn tijd mee. Ik heb geen flauw idee wat de huidige trends zijn. Ik koop tegenwoordig kleding bij Zeeman. Gisteren kwam ik in Het PAROOL  een artikel tegen over Hoodies. Ik moest googelen om erachter te komen wat een Hoodie is. Dat is dus een sweater met een cappuchon en een tekst.

In de dagelijkse stroom toeristen waar grafisch ontwerper Rens Martens vanuit zijn werkruimte aan het Rokin op uitkijkt, spotte hij geregeld de populaire 'college athletics hoodie' met namen van steden als Amsterdam en New York. 'Maar van een wijk als Bos en Lommer, ho maar. Ik besloot met een knipoog naar het origineel een eigen versie te maken.' Het wachten is nu dus op de ontwerper die constateert: 'Een hoodie van Cadier en Keer? Nog nooit gezien. En dat is och ook best een knipoog waard."

Martens maakt hoodies met namen van Amsterdamse stadsdelen of buurten, zoals Bos en Lommer en De Baarsjes.
Dat "Amsterdam Athletic Dept." slaat natuurlijk nergens op en waar dat 1937 op slaat is mij niet geheel duidelijk. Mensen worden geacht zo'n hoodie aan te schaffen en te trekken om hun trots op die buurt te demonstreren. Dan moet je niet in de Spaarndammerbuurt wonen, want die naam is grafisch onaantrekkelijk om op een trui vorm te geven. Het moet wel lekker bekken.

Mocht er ooit een hoodie beschikbaar komen met 'Nieuwendam', de buurt waar ik woon, dan zal ik die niet aanschaffen. Ik woon daar zeer plezierig, maar zie geen enkele reden om daar trots op te zijn. Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik Amsterdam de plezierigste plaats om te wonen vind, maar ik ben er niet trots op. Ik heb er namelijk niets aan bijgedragen (afgezien van ozb) om Amsterdam te maken wat het nu is.