vrijdag 9 juni 2017

WAFELS

Op 16 april jl.schreef ik hier over het plan om een aantal winkels in Amsterdam 24 uur per dag open te laten zijn. De initiatiefnemers van dit plan, Marja Ruigrok (VVD) en Jan Paternotte (D66) schreven destijds: "Steeds vaker hebben Amsterdammers behoefte aan flexibiliteit bij het doen van boodschappen. Ruimere openingstijden kunnen een reden zijn voor drukke gezinnen om in de stad te blijven." Dat las ik in Het PAROOL. Als die mensen Amsterdam verlaten en toch 24 uur per dag willen kunnen winkelen, waar gaan ze dan in godsnaam heen?

Per 1 juli a.s. zou het plan in werking treden, maar, schrijft Het PAROOL: Amsterdam zet een streep door de 24-uursopening van winkels in de binnenstad.(..) Volgens (wethouder) Ollongren hebben slechts zeventien ondernemers zich gemeld. Hierbij gaat het vrijwel alleen om souvenirwinkels, ijsverkopers en wafelbakkers, juist de toeristenzaken waarvan de gemeente niet wil dat die dag en nacht open zijn. (..) De idee was dat flexibele openingstijden ten goede zouden komen van Amsterdammers; de nachtzuster die na haar dienst nog een tube tandpasta kan kopen. Je ziet haar voor je: de nachtzuster die in het Slotervaartziekenhuis werkt en in Osdorp woont, fietst na afloop van haar dienst nog even naar de Nieuwendijk voor een tube tandpasta. (Daar is ze, alles bij elkaar, zeker een uur mee onderweg.)

Als in het buitenland bekend wordt dat er toch 's nachts geen ijs en wafels te koop zullen zijn, zal dat uiteraard zorgen voor een drastische daling van het aantal toeristen, maar dat zullen de bewoners van het centrum niet zo erg vinden.