donderdag 16 januari 2014

Snorren

Op een snorfiets mag je niet harder rijden dan 25 km/u. Daarom hoeven de berijders ervan ook geen helm te dragen. Nu weet iedereen dat de meeste snorfietsen zijn opgevoerd en veel harder rijden dan 25 km/u. Ze vormen daarom een gevaar op de fietspaden. In de grote steden wil men daarom de snorfiets weren van het fietspad en de helm verplicht stellen voor de snorfietsers . Het Parool schrijft er o.a. dit over: De Fietsersbond zegt dat de snorfiets al lang niet meer alleen iets voor oude dametjes is. 'Je hebt nu trendy, Italiaans aandoende scooters, waarop jongeren veel te hard rijden.' (...) De Fietsersbond vindt het wél een goed idee snorscooters op de rijweg te laten rijden. Onderzoek heeft volgens de bond uitgewezen dat de risico's daarvan aanvaardbaar zijn, zeker bij het verplicht dragen van een helm. De minister die over het verkeer gaat en 'Veilig Verkeer Nederland' zien helemaal niets in die plannen. Veilig Verkeer Nederland vindt dat de gemeente gewoon de wet moet handhaven en niet zomaar moet accepteren dat massa's opgevoerde snorfietsen rondrijden.

Ik kan me zeer goed voorstellen dat mensen liever geen helm dragen. Ik heb dat jaren geleden enkele weken gedaan in Nieuw-Zeeland, waar het ook voor het fietsen op gewone fietsen verplicht is, en ik vond het een ramp. Maar ik heb nog veel meer een hekel aan mensen die bewust de wet overtreden en daardoor anderen in gevaar brengen en dat alleen omdat ze een helm niet vinden passen bij hun life style.

Hoeveel agenten moet een gemeente inzetten om 'gewoon de wet te handhaven'. Tot hoeveel agressie (hoe onterecht ook) gaat dat leiden bij te hard rijdende snorfietsers? Hoeveel 'nette burgers' zullen van mening zijn dat de politie beter 'echte boeven' kan gaan vangen? Boets voor verkeersovertredingen, met name voor overtreding van de maximumsnelheid, zijn sowieso niet erg populair in dit land. Te hard rijden heeft, volgens mij, zelden te maken met de noodzaak ergens op tijd te moeten zijn en vooral met de 'kick'. Die jongelui moeten hun kick maar ergens anders vandaan halen. Daar heb je goede pilletjes voor.
x