vrijdag 31 oktober 2008

Stom

Hoe stom zijn de Amerikaanse kiezers die a.s. dinsdag een nieuwe president gaan kiezen? Anders geformuleerd: hoe stom denken de campagneteams dat de Amerikaanse kiezers zijn? Bij de Republikeinen zijn ze zo langzamerhand ten einde raad en verzinnen ze de gekste dingen. In het algemeen is het het charmant ogende 'hardlopende maatje' (running mate) Sarah Palin, die hierbij de aanval op Barack Obama leidt.

Wat heeft, volgens Trouw, Sarah nu weer gezegd? "Er is nog een radicale hoogleraar die een paar jaar geleden veel tijd heeft doorgebracht met Barack Obama", aldus Palin tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Bowling Green (Ohio) woensdagavond. "Rashid Khalidi is niet alleen een bondgenoot van Obama, maar ook een oud-zegsman van de PLO." Daar moet je als eenvoudige Amerikaanse kiezer toch wel even van schrikken. Je hebt immers wel eens gehoord dat de PLO iets met de Palestijnen te maken heeft. Palestijnen schijnen iets tegen joden en Israel te hebben en sommigen van hen gaan zo ver dat ze met bommen gaan gooien. Is Obama vriendjes geweest met de woordvoerder van dat gespuis? Nou, dan stem ik mooi niet op Obama!

Je kan als eenvoudige Amerikaanse kiezer ook eens gaan nadenken en een beetje op het internet gaan surfen. Daar kom je soms de meest verrassende dingen tegen. Dan zie je bijvoorbeeld dat niet een woordvoerder van de PLO, maar de leider van de PLO wel eens in het Witte Huis geweest is en daar de hand heeft geschud met de president van de US of A in hoogst eigen persoon. Diezelfde PLO-leider heeft in 1994, dat is al weer veertien jaar geleden, de Nobelprijs voor de vrede gekregen. Ene Mahmoud Abbas, de huidige leider van de PLO, heeft nog niet eens zo gek lang geleden in het Witte Huis gesproken met ene George W. Bush, die al bijna acht jaar president van de VS schijnt te zijn.

Als je geen vriendjes van de PLO wilt steunen moet je dus zeker niet op een Republikeinse kandidaat stemmen, want god mag weten wat voor leiders van wat voor enge bewegingen die allemaal naar het Witte Huis gaat halen. Geef mij maar Obama: die komt niet verder dan een (oud-)woordvoerder.