zondag 10 januari 2016

ROKJESDAG

Volgende week, Het PAROOL vermeldt geen specifieke datum, kunnen we, in Amsterdam,  een wat ongebruikelijke 'rokjesdag' meemaken: de (mannelijke leden van de) jongerenbewegingen van PvdA, D66 en de SP protesteren dan in rokjes op de Dam tegen uitspraken van de burgemeester van Keulen Henriette Reker.

Die vrouwelijke burgemeester had naar aanleiding van de gebeurtenissen tijdens de Oudejaarsnacht een opmerking gemaakt die je als ruimschoots achterhaald mag beschouwen. Die opmerking immers kwam erop neer dat vrouwen/meisjes door kleding of gedrag mannen geen aanleiding mogen geven hen lastig te vallen, oftewel: een vrouw/meisje in een kort rokje of sexy bloesje 'vraagt erom'. Die burgemeester is trouwens niet de enige die er zo over denkt. Ook in ons land wordt die mening nog wel eens geventileerd. Zelfs een vrouw die 's avond laat, hoe netjes gekleed ook, alleen over straat gaat heeft het dan aan zichzelf te wijten als ze wordt lastig gevallen. Er zijn genoeg mannen, zowel autochtoon als allochtoon, die dat als een vrijbrief voor agressiviteit beschouwen.

Ik vind dat idee van die linkse jonge mannen op zichzelf dus wel sympathiek. Maar ik vind hier demonstreren tegen een misstand elders op de wereld altijd wat zinloos. Ik vermoed dat ze burgemeester Van der Laan niet hoeven te overtuigen. Ze kunnen beter met hun allen naar Keulen gaan. Op rustige, ordelijke wijze door een AZC of opvangkamp wandelen zou wellicht ook zinvol kunnen zijn. Ze zouden zich ook kunnen uitdossen alsof ze van plan waren deel te nemen aan de Gay Pride Canal Parade.