zaterdag 12 oktober 2013

Fictie


Bridget Jones is een zeer populaire vrouw, maar ze is wel een fictieve vrouw. Ze is de hoofdpersoon van twee boeken die beide verfilmd zijn. Als Bridget fictief is, zijn haar relaties dus net zo fictief, dus ook Mark Darcy, haar vriend. Nu is onlangs het derde boek over Bridget Jones verschenen en veel vrouwen zijn óf boos, óf verdrietig, of allebei. Want tussen boek twee en boek drie is Mark Darcy overleden. In DWDDrrrrr mochten enkele vrouwen zelfs publiekelijk hun verdriet en boosheid uiten. Het scheelde maar weinig of Helen Fielding, de schrijfster, werd van moord beschuldigd. Al vóór het verschijnen van het derde deel had de schrijfster in een interview de dood van Darcy aangekondigd. Veel vrouwen besloten toen al het boek niet aan te schaffen/te lezen.

Ik heb noch de boeken gelezen, noch de films gezien en kan over de kwaliteiten daarvan dus geen oordeel geven. Ik heb dus ook geen 'band' met Bridget en/of Darcy. Ik ken wel andere romanfiguren die in meerde boeken van een auteur voorkomen. Ik denk hierbij aan de thrillers van Sjöwall en Wahlöö of die van Karen Slaughter, die ook een van haar hoofdfiguren laat doodschieten. Het was voor mij geen aanleiding de volgende boeken van deze auteur maar links te laten liggen.

Intussen zit ik uit te kijken naar de verschijning van 'The Goldfinch' van Donna Tartt. De Nederlandse vertaling daarvan (Het Puttertje) is al verschenen. Ik heb ergens gelezen dat de reden daarvoor was dat hier in Nederland zo veel Engels wordt gelezen. Zou de Engelse uitgave eerder verschenen zijn, dan zou de Nederlandse vertaling veel minder verkocht worden. Tartt werd op slag wereldberoemd na de verschijning - in 1992 - van haar debuut 'The secret history'. Ze is bepaald geen veelschrijfster. Haar tweede boek, 'The little friend' verscheen in 2002 en nu, elf jaar later verschijnt haar derde. Ik wacht nog maar een paar weken op de Engelse uitgave.
x