zaterdag 15 december 2018

GELIJK

In Het PAROOL las ik een interview met Glennis Grace. Je weet wel, die zangeres die zo hoog scoorde in Amerika. Glennis is geboren in de Jordaan, woont nu in Almere, maar wil weer terug naar Amsterdam, het liefst naar de Jordaan.
Bent u niet bang dat de Jordaan uit uw jeugd niet meer bestaat?
"Wij waren schoffies. Ook toen wa­­­ren er al yuppen. Die ging je dan een beetje sar­ren en uitdagen. Nu heeft de yup de slag ge­­­­­­­­won­nen. Aan de andere kant: we zijn alle­­maal ­Am­sterdammer. Dat is nou net zo mooi in deze stad. Dat iedereen op straat gelijk is."

Als geboren Amsterdammer kan ik me voorstellen dat Glennis weer terug wil, maar ze moet niet overdrijven, zoals veel Amsterdammers geneigd zijn te doen. Ik kom ook nog wel eens in een andere stad, recentelijk nog in Groningen en Leeuwarden. In Den Haag heb ik zelfs 23 jaar gewoond. Ik kreeg niet de indruk dat de mensen op straat daar minder gelijk waren dan in Amsterdam.

Onlangs kwam deze uitspraak van burgemeester Halsema nog in Het PAROOL: "Het past gewoon niet bij Amsterdam dat wij mensen uit de tram halen, omdat ze de nikab dragen," zei Halsema. "Dat is onbespreekbaar, lijkt me." De burgemeesters van andere grote steden, waren gelukkig zo verstandig niet publiekelijk te verklaren dat  "mensen uit de tram halen omdat ze de nikab dragen"  ook niet bij hun stad paste.

Uit een ander artikel in Het PAROOL zou je overigens kunnen leren dat die gelijkheid in Amsterdam zich tot de straat beperkt. Dit najaar hebben meerdere horecazaken een waarschuwing gekregen voor discriminatie aan de deur. (...) De gemeente zette mystery guests in bij 49 horecazaken. Zij gingen in twee koppels langs: een koppel met een migratieachtergrond en een zonder. Deze tweetallen bezochten binnen een half uur dezelfde zaak om te controleren of cafés of clubs discrimineren bij het toelaten van gasten aan de deur. (...) Het koppel met een migratie-achtergrond is negen keer geweigerd in een zaak die het andere koppel wel toeliet. (Onderstreping toegevoegd). Dat is geen gelijke behandeling, dat is pure discriminatie in dat mooie Amsterdam.


VERVUILER

Alle kolencentrales dicht, miljoenen woningen van het gas af, windmolens op zee en zonnepanelen op land. Het derde kabinet Rutte III moet het groenste kabinet ooit worden en gidsland van Europa. Maar nu de plannen concreet worden is de grote vraag: wie gaat de rekening  betalen? Zo begint een pagina op de website van EenVandaag. Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft de plannen doorgerekend. En wat blijkt? Het gaat vier miljard euro kosten in plaats van drie miljard. Wie dat moet betalen is nog onduidelijk. Dat zijn dan de kosten per jaar.

Al jaren wordt er geroepen: "De vervuiler betaalt!" Maar ja, wie is nou eigenlijk die vervuiler? Is dat de energiecentrale die op kolen gestookt wordt of ben ik dat, de afnemer van de opgewekte elektriciteit, met nog veel meer afnemers? De luchtvaart is een van de grootste vervuilers, maar veel vluchten worden gemaakt omdat wij onze vakantie zo nodig ver van huis willen doorbrengen. Die zeven euro vliegtaks houdt echt niemand tegen.

Het zal wel een goed gevoel geven, het rijden in een elektrische auto. Die rijdt op een accu en stoot geen CO2 uit. Lekker bezig voor het milieu, toch? Maar die accu moet van tijd tot tijd opgeladen worden. Waar halen die ophaalpunten hun elektriciteit vandaan? Van dezelfde vervuilende centrale waarvan jij je stroom koopt.

Bedrijven die vervuilen doen dat omdat ze producten maken die jij maar al te graag koopt. Als wij die producten niet meer nodig hebben (defect, verouderd), waar gaan ze dan heen? Op www.milieucentraal las ik: Voor groot witgoed, zoals wasmachines en ovens, is de verwijderingsbijdrage in 2013 afgeschaft. Voor lampen en kleine elektrische apparaten, zoals tv's en koffiezetapparaten, is er al sinds 2011 geen verwijderingsbijdrage meer. Je kunt je oude apparaten inleveren bij de winkelier als je een nieuwe koopt. Weet jij precies wat de Mediamarkt, of BCC, precies doet met het door jou ingeleverde 'oude' koffiezetapparaat?

Alles wordt duurder om te voorkomen dat de aarde niet meer leefbaar is. Wen er maar aan.