zondag 21 juni 2015

BRUGGEN

Inmiddels woon ik al weer zo'n drienënhalf jaar in Amsterdam-Noord. Ik ga best wel vaak naar delen van Amsterdam die aan de andere kant van het IJ liggen en ik heb mij nooit beperkt gevoeld in het reizen daarheen. Noch heb ik ooit ervaren dat de reis tussen beide stadsdelen onnodig veel tijd vergde.

In Het PAROOL las ik over het zoveelste plan om de verbinding tussen de noordelijke en zuidelijke oevers van het IJ te verbeteren. Nu weer heeft een commissie het plan gebaard om niet één, maar twee bruggen (voor voetgangers en fietsers) over het IJ te bouwen.

De gemeente heeft nog geen beslissing genomen over het aanleggen van één of meerdere bruggen over het IJ. De komende maanden worden de uitkomsten en de financiële haalbaarheid verder uitgewerkt. Het stadsbestuur besluit in het najaar of de bruggen er ook daadwerkelijk komen.

Dat de gemeente nog geen beslissing heeft genomen is niet zo vreemd: haar rapport heeft de commissie pas drie dagen geleden aan twee wethouders aangeboden. Vooral naar de financiële haalbaarheid ben ik nieuwsgierig. Hoeveel geld zullen ze daar nu weer aan willen uitgeven? Hoever zullen daarbij de geraamde kosten worden overschreden? En als die bruggen echt populair worden bij fietsers en voetgangers krijgen we natturlijk weer dat het aantal gebruikers van de Noord-Zuidlijn zo tegenvalt.