vrijdag 12 juli 2019

SUIKER

Bij Albert Heijn, maar ook wel bij andere supermarkten, geloof ik, kun je vers geperste jus d'orange tappen. Sins enige tijd doe ik dat wel eens. Ik neem dan een kwart liter. Albert Heijen levert er ook flesjes bij maar, ecologisch bewust als ik ben, gebruik ik steeds hetzelfde (plastic) flesje.

Ik ben dus lekker gezond bezig. Dacht ik, totdat ik in Trouw een artikel las onder de kop

Zelfs één klein glaasje fruitsap per dag verhoogt kans op kanker
Dat blijkt uit Frans onderzoek. Zelfs één klein glaasje fruitsap (100 ml) per dag zou het risico al verhogen. Wie frequent suikerhoudende dranken consumeert, ziet de kans op kanker met 18% stijgen. De onderzoekers zijn hiermee de eerste die in een significant onderzoek een specifieke associatie tussen beide kunnen vaststellen. Bovendien toonden ze aan dat de kans op kanker even groot is bij de inname van fruitsap als bij andere frisdranken, zoals cola. Ook 100% pure fruitsappen verhoogden het risico, aldus de onderzoekers. (Onderstreping toegevoegd.)

Voor het onderzoek werden 102.257 Fransen gedurende negen jaar gevolgd. Ik ben geen wetenschapper, maar dat lijkt me een redelijke grote steekproef om relevante conclusies op te baseren.

 Toch maar weer stoppen met het tappen van verse jus d'orange? Nou, nee, de onderzoekers vinden niet dat suikerhoudende dranken volledig verbannen worden. "Zoals gewoonlijk in de voedingsleer is het niet de bedoeling om bepaalde voedingsmiddelen te gaan vermijden, maar gewoon om een evenwicht te vinden". Daar komt nog eens bij dat het járen geleden is dat ik frisdrank gedronken heb. In mijn thee en koffie gebruik ik geen suiker, maar zoetjes.

Nog één vraag: zijn de suikers in vruchtensappen en frisdranken wat anders dan suikers in snoep, koekjes, vla en andere vaste stoffen? Volgens mij is suiker gewoon suiker, waar het ook in zit. Waarom ineens paniek zaaien over suiker in sapjes en drankjes?