donderdag 20 september 2018

SCHANDE!

Een Afghaan die een vrouw verkrachtte werd veroordeeld tot 20 maanden celstraf. Eigenlijk had hij, conform de eis en conform de landelijke richtlijnen, tot twee jaar (= 24 maanden) veroordeeld moeten worden. De rechter hield er echter rekening mee dat een straf van 24 maanden zou kunnen betekenen dat de Afghaan zijn verblijfsstatus zou kwijtraken en veroordeelde hem tot 20 maanden. Er brak een ware mediastorm los, met als hoofdthema: SCHANDE! "Dit is met geen pen te beschrijven," twittert Geert Wilders. "Het Nederland van Mark Rutte is zoek." Thierry Baudet twittert: "Ik ben niet boos, ik ben woest." Aldus Het PAROOL.

Stel nou eens, dat Klaas Dijkhoff door een fractiemedewerkster wordt beschuldigd van verkrachting. Niet een paar jaar geleden, maar vorige week. Andere fractiemedewerksters komen nu ook naar buiten met verhalen over seksueel onaanvaardbaar gedrag. Je kan er vergif op innemen dat er een mediastorm ontstaat. Dijkhof treedt niet alleen af als fractievoorzitter van de VVD, hij verlaat ook de Tweede Kamer. Misschien geeft hij op Twitter of Facebook nog een verklaring voor zijn gedrag, maar dat kan hij beter niet doen, want dat levert alleen nog maar meer beschuldigende, beledigende en bedreigende reacties op.

Ergens volgend jaar komt de 'Zaak Klaas D.' voor de rechter. Het Openbaar Ministerie eist conform de landelijke richtlijnen een gevangenisstraf van 24 maanden. De rechtbank komt tot een veroordeling van 18 maanden, want Klaas D. is al behoorlijk gestraft door alle commotie in de gebruikelijk en de sociale media en door het verlies van zijn functie in de VVD-fractie en in de Tweede Kamer.


Ontstaat er dan weer zo'n storm van verontwaardiging zoals in de zaak van die Afghaan? Ik denk het niet. Het komt immers wel vaker voor dat wanneer een BN'er door een strafrechter wordt veroordeeld, daarbij wordt aangegeven dat de verdachte door alle publiciteit rond zijn zaak al voor een groot deel veroordeeld is.

In artikel 1 van onze Grondwet  lezen we : "Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld." Als de rechter bij de straftoemeting aan een BN'er verzachtende omstandigheden in aanmerking mag nemen, waarom dan niet in het geval van die  Afghaan?