donderdag 21 mei 2015

VERBIEDEN(?)

Hoe gevaarlijk is het fietspad als je mag blijven bellen? Deze vraag is een kop in Trouw. We hebben veel fietspad in Nederland, maar volgens mij wordt er nog veel meer buiten fietspaden gefietst, gewoon op straten en wegen waarop ook ander verkeer zich beweegt.

Fietsers zijn net gewone mensen, dus veel van hen zijn ook verslaafd aan hun smartphone. Het is dus bepaald niet ongewoon dat je een fietser al fietsend ziet bellen, sms'en, whatsappen en wat je nog meer met zo'n ding kunt doen.

Jonge fietsers, die vaak al rijdend typen, krijgen sneller een ongeluk als gevolg van smartphonegebruik dan oudere fietsers. Een op de vijf ongevallen met fietsers tussen de 12 en 24 jaar is te wijten aan het checken van de smartphone. (...) Hoeveel fietsers bellen onderweg is niet bekend, maar wel is duidelijk dat veel mensen steeds vaker een telefoon aan hun oor hebben. Reden genoeg zou je denken om het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen te verbieden. Toch wil minister Schultz niet aan een verbod op bellen en appen. Het schijnt namelijk moeilijk te controleren te zijn. Ja, afrekeningen in het criminele milieu zijn ook niet makkelijk te controleren, maar ze schijnen wel verboden te zijn.