zaterdag 29 november 2008

Gratis

Voor het eerst sinds mijn schooltijd ben ik gisteren weer eens in de OBA geweest, de Openbare Bibliotheek Amsterdam en wel in de vorig jaar geopende Centrale Bibliotheek, vlak bij Amsterdam Centraal. Dat wil niet zeggen dat ik nu weer boeken uit de 'bieb' ga halen. Boeken wil ik hebben.

Een bezoek aan de OBA is daarom al de moeite waard omdat je van de bovenste verdieping, waar een restaurant gevestigd is, een geweldig uitzicht over Amsterdam hebt. (Minpuntje is dat je zelfs op het terras niet mag roken.)

Ik ben lid van de OBA geworden omdat ik dvd's wil lenen. Dat had allereerst een speciale reden: op 27 december, wanneer ik met drie Jannen diverse films ga bekijken, wilden we o.a 'Casablanca' zien, een klassieker met Humphrey Bogart en Ingrid Bergman. Het nogal eens gebruikte citaat "Round up the usual suspects" is uit deze film afkomstig. Dat "Play it again, Sam" ook uit deze film afkomstig is, is een wijdverbreide misvatting.

Het aardige is dat ik helemaal gratis en toch voor niks lid kon worden van de OBA. Het enige wat ik daarvoor hoefde te doen was een 'Stadspas' aanschaffen. Die kan ieder Amsterdammer krijgen die tot de minvermogenden gerekend kan worden, maar je kunt hem ook - en ook gratis en toch voor niks - krijgen als je steenrijk bent, mits je tegelijkertijd 65-plusser bent. Aan één van die voorwaarden voldoe ik. Ik kan nu ook tien euro korting krijgen op een cursus 'Nordic Walking', maar ik houd niet van wandelen met dingen in mijn handen. Dan ga ik liever naar 'Sylvia's Tanning en Beauty', waar ik in één minuut bruin ben in een speciale spraycabine en dan bespaar ik ook nog eens 7,50 euro.

En de gratis dingen blijven - in deze dure tijden - op me afkomen. Van 1 maart tot 1 juni 2009 zal ik helemaal voor niets met tram, bus en metro door Amsterdam kunnen rijden. Dan kan ik eindelijk weer eens aan maatschappelijke activiteiten deelnemen en uit mijn sociale isolement geraken. Het is nog maar een proef, dus ik hoop dat veel oudjes dan het openbaar vervoer zullen pakken. Dan gaan ze het vast wel permanent maken.