zaterdag 6 september 2014

Naakt

Omdat ik een vakantie nog wel eens wil doorbrengen in een 'resort' of op een andere plek waar je geen kleding hoeft te dragen, ben ik lid van de NFN, de Nederlandse Federatie van Naturistenverenigingen. Ik ontvamg dus ook het maanblad en regelmatig e-mails. Eergisteren kreeg ik er weer zo een. Die ging over een expositie van werken van Van Gogh in de Beurs van Berlage, niet de originele werken maar digitale kopiën.

In de mail lees ik o.a.: "De oorspronkelijke heldere kleuren van de schilderijen zijn digitaal hersteld. De organisator toont ze in het helle licht waarin Van Gogh ze schilderde. Zonder omlijsting of andere aankleding, puur en naakt. Vandaar ook de link met het naturisme.

Kom genieten
NFN-leden én maximaal 3 introducés krijgen de kans om een avond naakt van de tentoonstelling te genieten."


Ik waande mij  even terug in de roerige jaren van de 'seksuele revolutie'. Toen las ik eens een advertentie in het blad 'Sekstant' van de NVSH, waarin werd opgeroepen tot deelname aan een clubje voor naaktklaverjassen. Ik kon me van allerlei aantrekkelijks voorstellen bij naakt zijn, maar op klaverjassen was ik nooit gekomen.

Er zijn diverse situaties waarin ik graag in mijn blootje loop, zoals aan een strand. Op warme zomerdagen doe ik het in eigen huis ook graag. Ik heb geen overburen, die er aanstoot aan zouden kunnen nemen. Maar ik zie nog niet de meerwaarde van het naaktlopen bij het bekijken van de werken van Van Gogh. Of gaat het om het gezellig bloot samenzijn na afloop bij het 'gratis' drankje dat bij de toegangsprijs van 10 euro is inbegrepen?

Zien we hier het begin van een nieuwe trend? 'Naakt en cultuur'? Naaktlopen bij Pinkpop en Oerol, daar kan ik me nog wel iets bij voorstellen, maar naakt zitten luisteren naar 'Lieder eines fahrenden Gesellen' van Mahler in het Muziekgebouw aan het IJ zie ik mij nog niet direct doen.