vrijdag 3 september 2010

Verankeren

De kop van een persbericht op de website van de rijksoverheid:

Nederlandse taal wordt verankerd in Grondwet

Het voorstel tot wijziging van de Grondwet moet waarborgen dat men in Nederland te allen tijde met de Nederlandse taal terecht kan in het verkeer met de overheid.

Wat een opluchting! Ik was echt bang dat als ik over een tijdje een brief aan de rijksoverheid zou schrijven, ik die terug zou krijgen met een formulier in het Swahili, waarin ik (na vertaling door een beëdigd tolk) zou lezen dat mijn brief alleen beantwoord zou worden als die in het Uzbeeks geschreven was.

Wie, behalve Geert Wilders en enkele randdebiele volgelingen, was er eigenlijk bang dat we zonder die grondwettelijke waarborg over enige tijd niet meer in het Nederlands met de overheid zouden kunnen communiceren? Moet er voor alle zekerheid ook niet in de Grondwet opgenomen worden dat die waarborg ook geldt voor communicatie met lagere overheden? In sommige Amsterdamse deelgemeenten zitten al mensen met Marokkaanse namen in het bestuur. Wat dacht je van Rotterdam, waar die Atouhaleb, of weet ik veel, zit? Misschien zijn dat wel vooruitgeschoven posten, die de Arabirisering van onze geliefde moedertaal moeten voorbereiden.
x

Goedkoper

Er is nog altijd vrij veel kritiek op de ov-chipkaart. Veel van die kritiek was of is terecht en ik heb me zelf diverse keren ook niet onbetuigd gelaten, vrij recent nog hier. Maar het is niet alleen kommer en kwel. Ik gebruikte de ov-chipkaart al geruime tijd binnen Amsterdam, maar sinds kort gebruik ik hem ook bij treinreizen. Je hoeft in ieder geval nooit meer in een rij(tje) voor een kaartjesautomaat te staan. Afgelopen woensdag ging ik naar Leiden. Tot voor kort zou ik een retourtje Amsterdam Sloterdijk-Leiden hebben gekocht. Ik zou dus ook via dezelfde route teruggaan. Nu was ik in het gezelschap van (o.a.) een ex-collega die met de stoptrein naar Hilversum reisde. Het leek mij gezellig haar een eindweegs te vergezellen en bij Amsterdam Zuid uit te stappen. Had ik een gewoon kaartje gehad en zou ik gecontroleerd zijn, dan zou dat, denk ik, geen probleem hebben opgeleverd, want ik maakte een iets korte reis dan waarvoor ik betaald had (een verschil van 0,30 euro). Andersom echter zou ik een stukje zwart gereisd hebben en een boete hebben kunnen oplopen. Met de ov-chipkaart hoef je daar niet meer moeilijk over te doen. Je koopt immers geen retourtje meer.

Intussen zat ik verder na te denken. Wanneer je van Amsterdam naar Rotterdam moet, maar je moet eerst nog even naar Amersfoort, koop je daarvoor een kaartje, dat duurder is dan een retourtje Amsterdam-Rotterdam. Met de ov-chipkaart check je in in Amsterdam. Je reist naar Amersfoort, waar je niet uit- en incheckt en vervolgens naar Rotterdam reist. Dat uitchecken doe je in Rotterdam. Bij de terugreis check je weer netjes in en uit, maar je hebt wel enkele euro's bespaard. Ik heb voor alle zekerheid mijn denkwijze aan de Klantenservice van NS voorgelegd en ik bleek gelijk te hebben.

Regelrecht frauderen is ook mogelijk. Het enige wat je nodig hebt is twee kaarten waarmee je 'op saldo' kunt reizen, kaart A en kaart B. Je gaat van Amsterdam Centraal naar Rotterdam Centraal. Op Amsterdam Centraal check je in met kaart A. Op Rotterdam Centraal check je niet uit. Op de terugweg  check je op Rotterdam Centraal in met kaart B. Op Amsterdam Sloterdijk stap je uit en checkt kaart A uit. Een paar minuten later neem je de trein naar Amsterdam Centraal, er gaat er een om de paar minuten. Op Amsterdam Centraal check je kaart B niet uit. Na afloop van de dienstregeling van die dag wordt er maximaal 10 euro van je saldo gehaald. Je reis had moeten kosten 2 x 12,85 euro = 25,70 euro. Je betaalt in feite 10 euro (kaart B) + 1,90 euro (Amsterdam Centraal - Amsterdam Sloterdijk, kaart A) = 11, 90 euro. Je reist dus, met steeds een geldig vervoersbewijs voor minder dan de helft. Je kunt op een reis Amsterdam - Maastricht nog veel meer besparen als je Sloterdijk door Amstel vervangt. Je bent een paar minuten meer reistijd kwijt, maar je verdient er aardig mee. Ik ga dit zelf niet doen. Het is ook geen aanbeveling. Ik voel me ook niet schuldig omdat ik hier op een manier van frauderen wijs, want die heeft al eerder uitgebreid in NRC Next gestaan.
x