maandag 11 augustus 2014

Yup

Amsterdam en het centrum in het bijzonder trekken steeds meer hogeropgeleiden aan. De yup neemt daarmee steeds grotere delen van de stad in bezit. De grachtengordel en Zuid kwamen hem al toe en de afgelopen jaren confisqueerde hij de Jordaan en delen van West en Oost. Dat schrijft politicoloog en Amsterdammer Arthur Claassen in Het PAROOL. Ik heb hier al eerder betoogd dat wat vroeger volksbuurten of 'achterbuurten' (de Jordaan en de Pijp) waren, tegenwoordig yuppenbuurten zijn; de woningen daar zijn allang niet meer te betalen voor 'de gewone man'.

Volgens Claassen is het duidelijk dat er een richtingenstrijd gaande is in Amsterdam, met als inzet het toekomstige karakter van de stad. Het is een strijd tussen ouderwetse stadsromantici als Holman (columnist van Het PAROOL) en nieuwerwetse yuppen. Ik mag mij zelf, denk ik, rekenen tot die "stadsromantici". Amsterdam hoort een beetje anarchistisch, rotzooierig te zijn. Ik stoor me niet zo gauw aan wat rommel op straat, graffiti, zwervers. (Hoogstens aan de talloze door rood rijdende fietsers, al horen die ook tot het straatbeeld, waar ik rekening mee houd.) De stadsromanticus wil het leven in de stad niet te veel reguleren.

De yup heeft een hekel aan onregelmatigheden. Hij houdt wel van een keurig aangeharkt buurtje. Van yogaklasjes, bakfietsen en lunchrooms. En van koffiebarretjes met een terras in de zon.

Het lijkt erop dat de aloude theorie opgeld doet. Eerst is er een rauwe arbeidersbuurt. Op enig moment is er geen werk meer en wordt de wijk overgenomen door bohemiens, kunstenaars, homo's, studenten en ander vrijzinnig gespuis. De buurt wordt levendig en inspirerend. Maar de yup ligt niet te slapen. Niet veel later neemt hij met zijn geld de buurt definitief over. De conservering is een feit. Als ik de berichten de laatste tijd een beetje goed volg lijkt het erop alsof  het "vrijzinnig gespuis" inmiddels ook Amsterdam-Noord heeft  ontdekt. De yuppen zullen dus volgen.

Mijn voorspelling: Amsterdam wordt de komende jaren mooier, netter, en saaier. Had ik veertien jaar geleden net zo goed in Den Haag kunnen blijven wonen?