zaterdag 25 juli 2009

Creatief

In 1865 werd via een wijziging van de Grondwet de slavernij in Amerika formeel afgeschaft. Het zou nog zo'n tweehonderd jaar duren voordat ook in de zuidelijke staten zwarten naar de universiteit konden, konden stemmen en in het openbaar vervoer hun eigen plaats mochten zoeken. Een half jaar geleden werd de eerste niet geheel blanke man president van de VS. De integratie van minderheden (d.w.z. bevolkingsgroepen die niet afstammen van blanke Europeanen) is tot een succesvolle afronding gebracht? Dat ligt nog wat genuanceerder.

Eergisteren kwam in het nieuws dat een met Obama bevriende zwarte hoogleraar aan de universiteit van Harvard met een taxi met een zwarte chauffeur aankwam bij zijn woning in een, volgens de Volkskrant, chique blanke wijk in Cambridge, Massachusetts. De voordeur wil niet open, dus de man gaat via de achterdeur naar binnen. Daarna gaat hij samen met de chauffeur de voordeur openmaken. Ineens staat er een agent in je huis, en een paar minuten later word je in handboeien afgevoerd omdat de buren dachten dat je een inbreker was. De hoogleraar toonde aan dat hij de bewoner van het huis was en zou daarbij de (blanke) politieman beschuldigd hebben van racisme. De uiteindelijke reden voor zijn arrestatie was, volgens The Washington Post, disorderly conduct and racial harassment. Om commentaar gevraagd zei Obama dat het optreden van de politie stom was. Zowel blanke als zwarte collega's van de politieman verdedigden zijn optreden, volgens 'Times online'. Overigens kon de hoogleraar na vier uur weer naar huis en zal er geen vervolging worden ingesteld.

Op grond van de berichten in Amerikaanse media denk ik dat het om een uit de hand gelopen woordenwisseling ging, waarbij ook de hoogleraar zich wat minder snel 'aangebrand' had kunnen gedragen. Maar dat een op zich vrij onbeduidend incident tot een discussie op nationaal niveau kan leiden toont, denk ik, aan dat het integratieproces in de VS nog niet helemaal succesvol is afgerond. Dat is ons probleem niet. Wij hebben onze eigen integratieproblemen. Ik wil er alleen nog maar eens op wijzen dat wij binnen één generatie iets willen oplossen wat de Amerikanen in tweeënhalve eeuw nog niet volledig is gelukt.

Het nauwelijks verholen racisme in onze samenleving kwam weer eens goed tot uiting bij www.geenstijl.nl. Afgelopen donderdag overhandigde Maxime Verhagen het geprepareerde hoofd van een Afrikaanse stamhoofd, die 170 jaar geleden door Nederlanders onthoofd werd, aan een aantal Ghanese stamhoofden, die gekleed waren in traditionele kledij in de rouwkleuren rood en zwart. Geenstijl plaatst bij de foto de kop: Verhagen weer vriendjes met Goudkustnegerts. Ja, die t staat in de originele tekst. Grappig, toch? Het bericht leidt tot een aantal 'leuke' reacties:

"Die foto had evengoed in de Bijlmer gemaakt kunnen zijn. Ik meen zelfs twee PvdA-deelraadsleden te herkennen."

"Dat hoofd zal die negerTs een rotzorg zijn, ze keken meer uit naar de grote zak met Wiedergutmachungsgeld die Verhagen er bij gaf."

"Tokkie in de rimboe?"

"O, hadden we nog ergens een zwarte harses liggen dan."

"mensen die er zo bij lopen kan je toch niet serieus nemen? die zijn vast ook nog wel te paaien voor een goede ruilhandel met wat plastic kraaltjes"

"Willen ze nu ook allemaal gebruik maken van het generaal pardon en een uitkering?"

We zijn een creatief volkje.
x