vrijdag 6 april 2012

Passie


Ik geloof niet dat zo'n tweeduizend jaar geleden ene Jezus van Nazareth gestorven is voor mijn zonden. Maar het verhaal is me met de paplepel ingegoten en het heeft absoluut zijn dramatische aspecten. Ik heb al heel wat keren de uitvoering van de muzikale visie van Johan Sebastian Bach op het lijdensverhaal bijgewoond. Het is een 'zit' van ruim tweeënhalf uur, maar met mij hebben vele Nederlanders die er graag voor over.

In het huidig tijdsgewricht moet alles korter en sneller, want je zo lang op één ding concentreren zit er bij de jongere generaties kennelijk niet meer in. Die willen ook niet tegen de gezichten van onbekende alten, tenoren en bassen aankijken. Die willen popsterren zien een hun liedjes kunnen meezingen. Dus brachten gisteren de EO en de RKK (bien etonnés de se trouver ensemble) gisteren Live (!) vanuit Rotterdam 'The Passion' op tv. Niet 'De Passie', want dat klinkt, denk ik, te Nederlands. Geloof het of niet, ik heb ernaar gekeken, zoals ik vorig jaar ook naar de uitvoering in Gouda gekeken heb, hoewel ik het normaliter niet in mijn hoofd haal anderhalf uur lang naar Nederlandse popmuziek te luisteren. Ik was – en ik had niet anders verwacht – weer niet onder de indruk.

Wat me enigszins verwonderde was dat ze het verhaal lieten presenteren door de oude Philip Freriks en de ook niet meer zo piep zijnde Antoinette Hertsenberg. Daar hadden ze toch beter wat van die jonge honden van BNN voor kunnen inhuren.

Hoewel in het Bijbelse lijdensverhaal Maria, de moeder van Jezus, geen opvallende rol speelt, stond ze in 'The Passion' meermalen nadrukkelijk op de voorgrond, waarschijnlijk omdat de teksten die zij moest zingen niet zo goed bij een van de andere hoofdrolspelers pasten. Ik heb overigens geen hogepriester of ander lid van het Sanhedrin gezien en dat waren toch de mensen die Jezus voor Pilatus en daarmee aan het kruis brachten. Dat kruis overigens werd niet door een menigte gedragen, maar door Jezus zelf tot ene Simon van Cyrene het van hem overnam.

Als je gisteravond genoten hebt en het bovenstaande maar gezeur vindt, zou ik straks om twaalf uur, via Nederland 2, toch maar eens naar de Matthäuspassion van Bach kijken en luisteren. Dat is een schitterende uitvoering. Ik bevind mij op dat tijdstip elders en kan dus niet kijken, maar ik heb diezelfde uitvoering op dvd en die onlangs nog helemaal gezien en beluisterd. Ik had mijn eigen beelden bij het verhaal, ondersteund door de weergaloze muziek van Bach. Die beelden zijn heel wat indrukwekkender dan EO en RKK samen konden opbrengen.
x