zaterdag 16 juni 2012

Keuzes

Wat is er aan de hand met het mobieltje van Geert Wilders? Ik had toch wel een tweetje van hem verwacht. Het Oranjefonds, een initiatief van Willem-Alexander en Máxima, die ook nog beschermheer en -vrouw van dat Fonds zijn, geeft zomaar 50.000 euro aan de Pauluskerk in Rotterdam. Dat las ik in Trouw, dus Wilders kan dat ook weten. Dan moet hij toch meteen vragen gaan stellen aan minister Leers. Want de Pauluskerk gaat dat geld gebruiken voor een campagne rond illegale, uitgeprocedeerde asielzoekers. (...) De Pauluskerk biedt ook onderdak aan uitgeprocedeerde, op straat gezette asielzoekers. Minister Leers (asiel) is daar fel op tegen. Hij noemde die hulp eerder niet verstandig, want: 'Illegalen klampen zich aan elke strohalm vast'. Dit kabinet stelde bovendien illegaliteit strafbaar.

Of zou Wilders lering hebben getrokken uit zijn protest tegen de sluiers die Beatrix en Máxima droegen bij een bezoek aan een moskee in Oman? Hij mag van zijn achterban van alles zeggen over illegalen, maar van ons koningshuis moet hij afblijven.

Het Oranje Fonds is onafhankelijk en maakt eigen afwegingen, reageert een woordvoerder namens Leers. "De minister wil er derhalve niks van vinden." Natuurlijk vindt Leers er wel iets van, maar hij wil dat niet zeggen, want voor je het weet heeft hij een constitutionele crisis aan zijn broek. En Wilders vindt er zeker iets van en normaliter laat hij zoiets ook acuut weten en het liefst via Twitter. Of zit hij met het probleem dat hij Leers niet kan laten opstappen, omdat die toch al demissionair is? Of laat hij, wat de islam en illegalen betreft, de boel maar de boel, omdat hij het tegenwoordig liever over 'Europa' heeft. Dat schijnt ook aardig wat stemmen op te leveren bij de komende verkiezingen. Het valt niet mee om populist te zijn. Ook dat vereist steeds weer nieuwe keuzes.
x