zaterdag 14 maart 2009

Spotje

Zal ik er dan maar rond voor uitkomen? Ik ben een 'multicultureel watje'! Volgens Trouw zijn er PvdA-ers die blijven worstelen met het integratievraagstuk. (...) Met Geert Wilders worden ze liever niet vergeleken. Maar multiculturele ’watjes’ willen ze ook niet worden genoemd. Die worstelende PvdA-ers moeten vandaag met de billen bloot, want de PvdA houdt een congres waar ze moeten spreken en stemmen over de nota 'Verdeeld verleden, gedeelde toekomst'.

Iedereen mag mij met Wilders vergelijken. Als je dat een beetje nauwkeurig doet, kom je tot de conclusie: Wilders lijdt aan paranoïde islamofobie, Evert is een multicultureel watje. Hoewel, laten we eerst eens bekijken wat in dit verband 'watje' betekent. Van Dale online zegt: "(informeel) bangerd". Nou, ik ben niet bang voor al of niet integrerende allochtonen. Ik denk dan ook dat je 'watje' hier moet omschrijven als: (te?) soft tegenover (vooral) niet-geïntegreerde allochtonen. Dus we moeten maar aardig blijven tegen kutmarokkaantjes of relmarokkanen, want ze hebben het echt niet makkelijk? Nee, we moeten die personen net zo behandelen als iedere ingezetene van Nederland die zich misdraagt of crimineel handelt. Dus straffen en vervolgens via de reclassering proberen ze op het recht pad te krijgen en te houden. Het een en ander in de preventieve sfeer doen is ook nooit weg. Voor de rest mag iedere allochtoon van mij integreren in de mate die zhij noodzakelijk vindt, zolang zhij daarbij binnen de in Nederland geldende rechtsregels blijft. Of zhij ook voldoet aan die 'typisch Nederlandse' waarden en normen zal me worst wezen. Aan enkele daarvan heb ik - en ik ben echt hartstikke autochtoon - ook een bloedhekel.

De laatste dagen zie ik in het STER-blok regelmatig een spotje van Postbus 51. Daarin zie je allochtonen van diverse komaf die in hun eigen taal, enig gebroken Nederlands en met gebarentaal iets aan een autochtoon proberen duidelijk te maken. Dat wordt in het Nederlands ondertiteld. Het spotje eindigt met de mededeling dat kennis van de taal belangrijk is voor het inburgeren. Dus, beste allochtoon, ga Nederlands leren. Met die boodschap ben ik het helemaal eens, maar ik vraag me af hoeveel (nog) niet Nederlands sprekende allochtonen dat spotje zien en - als ze het zien - ook begrijpen, want er wordt Nederlands in gesproken en het wordt in het Nederlands ondertiteld. Soms denk ik heel slecht. In dit geval denk ik dat dit spotje vooral voor autochtone Nederlands bedoeld is: "Kijk eens, wij (de overheid) doen er alles aan om de allochtonen tot inburgeren te bewegen."

Het zal de overheid toch ook opgevallen zijn dat je in bepaalde wijken veel van die schotelantennes ziet. De allochtonen daar kijken naar zenders waar ze de gebruikte taal verstaan. Zou dat spotje van Postbus 51 niet beter in die taal op die zenders kunnen worden uitgezonden?