vrijdag 26 september 2008

Jong

Je bent jong en je wilt wat, in de politiek dan. Dan word je dus, als je ook nog wat christelijk bent, lid van het CDJA (de jongerenorganisatie van het CDA) en gaat een mening hebben over van alles en nog wat. Voorbeeldje: je hoort of leest ergens dat Ronald Plasterk, die over onderwijs gaat, scholen wil verbieden homoseksuele leraren te weren. Het CDJA, schrijft Trouw, geeft wel aan moeite te hebben met de afkeuring van homoseksuele relaties door reformatorische scholen. Maar wat het CDJA nog veel erger vindt is dat Plasterk goochelt met onze Grondwet door het non-discriminatiebeginsel te verheffen boven godsdienstvrijheid en de vrijheid van onderwijs.

Het CDJA verheft de vrijheden van godsdienst en onderwijs boven het non-discriminatiebeginsel, maar dat is geen goochelen, dat is principieel zijn. De voorvaderen van de CDJA-jongeren hebben de Schoolstrijd niet voor niets gevoerd en gewonnen. En al tegen Karel V en Philips II en hun trawanten hebben wij voor onze godsdienstvrijheid gevochten. Dus moet Ronald Plasterk met zijn gore poten van de christelijke scholen afblijven! Als een reformatorische school besluit dat er geen onderwijs gegeven wordt aan kinderen bij wie geen "Neêrlandsch bloed door d'aadren vloeit, van vreemde smetten vrij", zal het CDJA daar moeite mee hebben, maar zo lang artikel 23 van de Grondwet vrijheid van onderwijs garandeert, kan iedere bijzondere (d.w.z. niet-openbare) school er lustig op los discrimineren. Dan mag een islamitische school niet alleen homoseksuele leraren weren, daar mogen ze ook de kinderen leren hoe je homo's van het dak lazert. Daar zal het CDJA ook moeite mee hebben, maar vrijheid van onderwijs is vrijheid van onderwijs. Je moet niet goochelen met grondbeginselen, je moet een keer durven kiezen.

Een Grondwet zet je niet op een zonnige achternamiddag in elkaar. Daar denk je een tijd grondig over na. Ik denk dat het niet helemaal toevallig is dat de Grondwet van het Koninkrijk der Nederlanden begint met: "Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan." Dat is het non-discriminatiebeginsel. Voordat we, in artikel 23, afspreken dat het geven van onderwijs vrij is, hebben we in artikel 1 al afgesproken dat discriminatie "op welke grond dan ook, niet is toegestaan."

Ik ben een groot voorstander van bijzonder onderwijs, op welke grondslag dan ook, mits de school en het onderwijs daar, voldoen aan door de overheid te stellen algemeen geldende kwaliteitseisen. Een school die, op grond van ideologische motieven, welbewust handelt in strijd met artikel 1 van de Grondwet voldoet niet aan de kwaliteitseisen en dient te worden gesloten.