vrijdag 6 februari 2009

Amen

Hosanna! Halleluja! Andries Knevel, het 'gezicht'van de EO heeft het licht gezien! Dat wil zeggen: als je het bekijkt vanuit een ongelovige/atheïstische/agnostische visie. Na rijp beraad, proeven van nieren en onderzoek van de ziel - om nog maar niet te spreken van Bijbelstudie en exegese - is hij tot een conclusie gekomen: GOD HEEFT DE WERELD EN ALLES WAT DAAROP LEEFT EN GROEIT EN BLOEIT EN ALTIJD WEER BOEIT NIET IN PRECIES ZES DAGEN GESCHAPEN! Dat schrijft Trouw, al formuleert die het wat anders.

Andries Knevel, eens creationist, omarmde Intelligent Design –creationisme-light. En is ook daar nu aan voorbij. Althans een deel van het scheppingsverhaal kan nu vervangen worden door Darwins 'On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life'.

Wat heeft God dan eigenlijk nog meer gedaan dan alleen - om het wat huiselijk uit te drukken - de aftrap doen. Jop Douma, woordvoerder van de EO, zegt het zo: "Het Darwinjaar is een prachtige gelegenheid om te laten zien dat de evolutieleer ook maar een theorie is en dat God wel aan het begin van de aarde staat. Vandaar ons motto: 'En God schiep Darwin'."

Waar wat Andries nu ontdekt heeft in feite allemaal op neer komt is, denk ik: God heeft iets geschapen en met vooruitziende blik daar de mogelijkheid ingebouwd dat dit iets zich zou kunnen ontwikkelen. Van tijd tot tijd zal Hij wel eens gekeken hebben of het goed ging. Zo'n 63 miljoen jaar geleden ging het niet helemaal goed, dus toen heeft Hij een nogal forse meteoriet onze kant op gestuurd. Dat betekende het einde van Tyrannosaurus Rex c.s., die kennelijk niet overeen kwamen met 'Zijn beeld', maar toen kreeg iets anders de gelegenheid om zich verder te ontwikkelen, zeg maar: te evolueren, tot wat meer op Hem leek. Het definitieve eindproduct is er nog steeds niet. Je komt nog steeds productiefoutjes tegen: Nero, Attilla, Hitler, kanker, autisme, om maar een paar voorbeelden te noemen. Als ik "theïstisch evolutionist" was (die bestaan echt) zou ik denken: God heeft in Zijn oneindige wijsheid besloten dat die foutjes moeten kunnen, daar worden we flink van.

Intussen regent het bij de EO telefoontjes van ongeruste leden. Jop Douma weer: "Boos zijn ze niet. Mensen kijken er wel van op, en vragen 'help ons even hoe we dit moeten begrijpen'." OK, ik leg het even uit: 1. God is er altijd geweest en zal er altijd zijn; 2. alles komt uit God voort en alles zal tot Hem wederkeren; 3. God weet alles wat er gebeurt en wat er gedaan wordt; (Hij is daar niet altijd even enthousiast over, maar Murphy's Law is ook door Hem bedacht;) 4. zowel creationisme, de evolutieleer als Intelligent Design zijn door God ingegeven theorieën en het maakt Hem niet uit waar je meer in ziet, want voor het dagelijks functioneren maakt dat niet echt veel uit; 5. wat er ook met jou en de rest van het heelal gebeurt: het is Gods werk en wat God doet dat is wel gedaan. Wat heb je nou nog meer nodig?