donderdag 29 december 2011

Pensioen

We waren hier altijd erg trots op ons pensioenstelsel, maar daar begint inmiddels ook aardig de klad in te komen. Het was me al duidelijk geworden dat mijn pensioen volgend jaar niet geïndexeerd zou worden, maar het ziet nu naar uit dat in 2013 zowel het ABP als Zorg & Welzijn de pensioenuitkeringen met 5 á 10 procent gaan verlagen. In concreto zou dat voor mij betekenen: een inkomensvermindering van (bruto) 77,73 á 155,45 euro per maand. De premie voor de zorgverzekering zal in 2013 ook wel weer verder omhoog gaan.

Ik realiseer me ook wel dat er heel wat mensen zijn die het duidelijk minder hebben dan ik. Die gingen Tweede Kerstdag niet lunchen in de Bijenkorf en daar ook nog eens een boek aanschaffen. En over een jaar hebben die mensen het nog steeds slechter dan ik. Dan zal ik wellicht nog wel dat boek aanschaffen, maar die lunch gebruik ik dan gewoon thuis. Daar zal ik wel mee kunnen leven. Om met Eeyore (die ezel uit 'Winnie-the-Pooh') te spreken: "We haven't had an earthquake lately. One must not complain."

Waar ik enigszins geïrriteerd door raak, is dat er beslissingen over mijn inkomen worden genomen, waarop ik geen enkele invloed kan uitoefenen. Door mijn recente verhuizing heb ik aardig wat geld in onze economie gepompt, maar dat had geen merkbare invloed op onze welvaart. Aan onze pensioenen mag gemorreld worden, maar het afschaffen van de van de hypotheekrenteaftrek is nog steeds onbespreekbaar. De woningbouwcorporaties worden binnenkort verplicht 75% van hun woningen te verkopen. Zo zal een groot aantal woningen met sociale huur verdwijnen. De mensen die daarvoor in aanmerking zouden komen, waren toch al niet van plan een woning te kopen en de banken zouden er niet over piekeren die mensen een lening te verschaffen. Die vertrouwen elkaar niet eens meer.
x