woensdag 13 april 2016

STOM

De kwaliteiten van Ronald Plasterk als microbioloog en geneticus (dat was hij voor hij de politiek in ging) kan ik uiteraard niet beoordelen. Als politicus en minister heb ik hem nooit zo sterk gevonden.

Ronald twittert ook wel eens, misschien wel vaak. Ik vermoed dat veel twitteraars hun tweetjes als 'tussendoortjes' beschpuwen. 'Effe gauw' een opmerking loslaten over iets dat je aandacht trekt, zoals je bij een gesprek aan de bar, of tijdens een feestje, ook wel eens een opmerking maakt zonder daar erg lang over na te denken. Zo'n opmerking zal ook vaak gauw vergeten worden.

Tweets verdwijnen niet zo maar. Die liggen geruime tijd vast, ergens op een server. Ze kunnen nog eens nagelezen worden. Ze kunnen doorgestuurd worden. Tweets van een politicus, zeker van een minister, worden iets nauwlettender gevolged dan die van de gemiddelde burger. Vooral journalisten zullen dat doen. Een goede politicus is zich daarvan bewust en zal daarmee rekening houden.

Ronald gaat als minister van Binnenlandse Zaken over (de kwaliteit van) het binnenlands bestuur. Hij zal dus met belangstelling het proces tegen voormalig wethouder Van Rey volgen. Over niet de meest belangrijke beschuldiging tegen Van Rey liet Ronald een tweet los. Stom, stom, stom! Immers, als politicus moet hij weten van de scheiding der machten, de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht. Als minister, lid van de uitvoerende macht, mag hij zich nooit bemoeien met de rechterlijke macht.

Ronald had zich gestoord aan een opmerking van Van Rey tijdens het proces en wilde daarover 'effe gauw' een opmerking maken. Het kwam kennelijk niet bij hem op dat hij dat beter achterwege kon laten. Hij is geen geweldig politicus.