donderdag 23 oktober 2008

Waarnemers

Als er in Verweggistan verkiezingen worden gehouden, willen de westerse landen nog wel eens waarnemers sturen om te kijken of alles wel eerlijk verloopt. Het zal niemand ontgaan zijn dat binnenkort in de VS niet geheel onbelangrijke verkiezingen worden gehouden. Je kunt je afvragen of je daar ook geen waarnemers heen zou moeten sturen.

Bob Fitrakis, een advocaat en hoogleraar politicologie uit Ohio, schrijft Het Parool, staat niet te kijken van het tumult aan de vooravond van de presidentsverkiezingen. "Ik snap niet dat iemand verbaasd kan zijn. We hebben een lange traditie van gestolen verkiezingen." Democraten en Republikeinen beschuldigen elkaar namelijk voortdurend van stembusfraude.

Van John F. Kennedy en Lyndon B. Johnson is bekend dat er bij hun verkiezingen gefraudeerd is. Al Gore verloor, met name in Florida, van George W. Bush door grootscheepse fraude. Die fraude vindt in Amerika vooral plaats vóór de verkiezingen. In Nederland ben je vanaf je achttiende automatisch kiezer. (Een rechter kan, als bijkomende straf, iemand uit het passief of actief kiesrecht ontzetten. Dat komt zelden voor.) Dat ligt in Amerika anders. Als je aan een verkiezing wilt deelnemen, moet je je als kiezer laten registreren. Of je ook werkelijk geregistreerd wordt hangt van allerlei regels af, die van staat tot staat kunnen verschillen. Er zijn ca 13.000 verkiezingsregio's, waar lokale functionarissen, altijd aan één partij gebonden, de dienst uitmaken. Zij interpreteren de regeltjes en zij kunnen hele volkstammen van deelname aan de verkiezingen uitsluiten. Dat geldt voor beide partijen, want geen van beide heeft een alleenrecht op eerlijkheid of fatsoen. In Nederland wordt in feite het gebruik van stemcomputers weer afgeschaft, omdat de controle erop op zijn best 'moeilijk' te noemen is. In Amerika wordt ook per computer gestemd. De daarbij gebruikte software is een commercieel geheim.

Wie Amerikaans president wordt is ook van belang voor de rest van de wereld. Zou de rest van de wereld geen waarnemers moeten sturen?