zondag 19 juli 2020

MOTOR

Jongeren wanen zich minder bedreigd door het coronavirus en nemen van nature meer risico. En ze laten zich minder vaak testen op corona dan anderen.(...) Grote groepen feestende of vakantievierende jongeren vormen een potentieel gevaar voor de volksgezondheid. Schrijft de Volkskrant. “Jongeren zijn de potentiële motor van de epidemie”, zegt hoogleraar sociale geneeskunde Christian Hoebe (Universiteit Maastricht). 

In diverse kranten heb ik al eens gelezen dat voornamelijk jongeren moeite hebben met de gevolgen van het coronavirus. Niet naar de kroeg, geen feestjes, geen evenementen en nu is het nog vakantietijd ook. Dat is immers bij uitstek de gelegenheid om je samen met (veel) andere jongeren klem te zuipen. Bij een blog van 27 januari 2017 las ik: Zon, zee, strand, vrienden, lol, drank, seks, drugs, feesten en katers. Zo ziet een gemiddelde week in de zomer eruit voor veel jongeren in Nederland. (...) Sinds 2014 is camping Duin en Strand een familie- en jongerencamping geworden, doordat de alcoholgrens naar 18 jaar werd verplaatst. Niet dat nu ineens de jongeren van 16 of 17 jaar niet meer drinken, maar de eigenaar kreeg niet meer beide velden vol met dronken jongeren

Ik weet niet of het in de jaren vanaf 2017 nog steeds zo'n klerezooi was in Renesse, rond die camping, maar het lijkt me dat dit jaar het aangewezen jaar is om daarmee door te gaan of opnieuw te beginnen. Ze hebben wat in te halen, die jongeren.

Ik gun alle jongeren, in Rensesse of waar dan ook, ook die in de wijk Nieuwendam in Amsterdam-Noord, al hun pleziertjes, incl. drank, seks en drugs. Ik weet niet of veel jongeren van tegenwoordig nog regelmatig een krant lezen, maar ik vrees van niet. Ik hoop van harte dat iemand hen erop wijst dat zij "de potentiële motor van de epidemie" zijn.

Ik moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat toch besmette jongeren te dicht bij mij in de buurt komen. Daar heb ik iets op gevonden: Ik laat een T-shirt bedrukken.