zaterdag 24 december 2016

LAK

Als een actie meer dan een miljoen euro oplevert voor een goed doel (Serious request) moet je daar natuurlijk niet over gaan zeiken. Sorry, maar dat kan ik niet laten.

De zesjarige Tijn wilde 100 euro ophalen door zijn nagels te lakken, want hij "heeft lak aan DIPG", de ziekte die hem binnen afzienbare tijd fataal wordt. Vader Gerrit vertelde dat hij met Tijn een Ice Bucket Challenge-achtige actie was begonnen om geld op te halen. De uitdaging was: lak je nagels en doneer, en nodig drie anderen uit hetzelfde te doen. Dat schreef de Volkskrant.

Die oproep was niet aan dovemansoren gericht, waardoor het streefbedrag van de 'lak aan'-actie (een bescheiden 100 euro) in een mum van tijd werd voorbijgestreefd. Op sociale media verschenen foto's van tal van prominente en minder prominente personen met rood, roze, blauw of zwart gelakte nagels.

'Heel Holland lakt' en 'Tijn' waren donderdag trending topics op Twitter. Het regende loftuitingen over de blonde Hapertse jongen, die afwisselend werd aangeduid als held, kanjer of topper.

Ik doe echt niets af aan het initiatief van Tijn en zijn directe omgeving. Het is niet niks om te leven met de wetenschap dat jij of een geliefd persoon niet lang meer te leven heeft. Vertel mij wat. Het is een knappe prestatie van Tijn om toch die actie op gang te zetten.

Maar:
Ik heb een bloedhekel aan politici en andere BN'ers die met de sympathie voor Tijn en zijn ziekte meeliften door ook met gelakte nagels op Twitter of Facebook te verschijnen. Misschien hebben ze ook nog wel een aardig bedrag aan Serious Request gegeven. Dan is dit misschien wel de goede tijd om woorden uit de Bijbel van Jezus te citeren over het geven van almoezen:

Laat uw linkerhand niet weten wat uw rechter doet.