dinsdag 19 augustus 2008

Luchtig

Weerzin voelen tegen nieuwe ontwikkelingen kan twee oorzaken hebben: 1. ik word ouder (en kan het allemaal niet meer bijbenen); 2. ik word conservatief. Ouder worden heb ik niet in de hand: de tijd loopt onafwendbaar door. Conservatief worden heb ik wel zelf in de hand. Ik kan mezelf voortdurend voorhouden dat iets niet goed of beter is omdat het ouder is, of omdat ik er nou eenmaal aan gewend ben. Ik moet geen dingen afwijzen alleen maar omdat ze nieuw zijn, of omdat ze alleen voor jongeren bedoeld zijn. "Ook deze tijd wordt een keer de goeie ouwe tijd."

Hoe kom ik daar nou weer op? "We moeten veel dichter bij de belevingswereld van onze luisteraars komen te staan. We zoeken naar de toon van 'De Wereld Draait Door'. Het mag allemaal wel iets luchtiger, gevarieerder, sneller en populairder worden", aldus zendermanager Laurens Borst. Laurens wordt geciteerd door Joost van Velzen die in Trouw over radio en tv schrijft. Laurens managet Radio 1, waar ik redelijk veel naar luister. Ik ben dus één van 'onze luisteraars' en Radio 1 moet dus ook 'veel dichter' bij mijn belevingswereld komen.

"Radio 1 is de nieuws- en sportzender van de publieke omroep. Zeven dagen in de week, 24 uur per dag, de snelste nieuwsvoorziening in de ether en op de kabel. (...) De achtergronden bij het nieuws worden dagelijks via diverse rubrieken toegelicht. AVRO, EO, KRO, NCRV, NPS, TROS, VARA en VPRO werken op Radio 1 samen om het pluriforme geluid van de Nederlandse samenleving in al zijn schakeringen goed over het voetlicht te krijgen." Die tekst bedenk ik niet zelf, die haal ik van de website van Radio 1, dus daar zal Laurens helemaal achter staan. Nieuws en achtergronden, daarvoor luister ik naar Radio 1. Zo kan ik de wereld en de mensen om me heen wellicht een beetje beter begrijpen. Volgens mij zijn er radio- en tv-kanalen te kust en te keur waar ik iets luchtigs, gevarieerds, snels of populairs kan vinden. Gaan we binnenkort Radio 4 populairder maken door dagelijks een paar uur André Rieu uit te zenden?

Ben ik nou een eenzame uitzondering, of lid van een klein clubje zonderlingen? Mijn haren gaan helemaal overeind staan als ze gaan zoeken naar de toon van 'De Wereld Draait Door', dat wordt gepresenteerd door de exorbitant hoog betaalde Matthijs van Nieuwkerk. Binnenkort kan hij weer vrijwel dagelijks voor dat exorbitant hoge salaris mensen onderbreken en afkappen als ze langer dan vijf seconden dreigen te praten op een manier die niet luchtig, gevarieerd, snel of populair genoeg is. Als dat de belevingswereld is waarop Radio 1 gaat mikken, schakel ik over naar Sky radio. Daarvan weet ik tenminste zeker dat het me niets te bieden heeft.

LEES OOK IVARS BLOG. Klik HIER.