zondag 30 november 2014

Stekkeren

Omdat ik geen kinderen heb grootgebracht en geen kleinkinderen heb en mijn eigen jeugd ver in het verleden ligt, weet ik niet zo goed (meer) wat kinderen leuk vinden.

Een tv-commercial van Mitsubishi voor de Mitsubishi Outlander PHEV X-line  begint met beelden van een schoolklas. De juf vraagt de kinderen voorbeelden van goed omgaan met het millieu. Er zijn al twee voorbeelden gegeven: 'TV uitzetten' en 'Kort douchen'. Dan komt 'Wouter' met 'stekkeren'. Juf heeft geen idee wat hij bedoelt.

In het volgende beeld zie je Wouter in in de Mitsubishi van paps stappen. Na een tijdje vraag Wouter aan paps: "Mag ik stekkeren?" Als de auto gestopt is blijkt de Mitsubishi Outlander PHEV X-line een elektrische auto te zijn. Met stekkeren bedoelt Wouter dat hij de stekker van de auto in het stopcontact mag steken.

Je kunt mij veel wijsmaken, maar niet dat een normaal kind van basisschoolleefttijd, zeg groep 7 of 8, het boeiend, leuk of spannend vindt een stekker in een stopcontact te steken. Het huis waarin hij woont sterft van de apparaten met stekkers. De meeste, TV, koelkast, magnetron, om er enkele te noemen, zijn constant met het elektriciteitsnet verbonden, maar zijn Xbox, zijn smartphone zal hij toch van tijd tot tijd moeten stekkeren. Al zij waarschijnlijk zeggen dat hij het apparaat moet opladen. Het woord stekkeren zal hij naar alle waarschijnlijkheid niet kennen. Officieel bestaat het woord niet. Het komt niet voor in de Woordenlijst Nederlandse Taal (het Groene Boekje).