vrijdag 14 januari 2011

Avontuur

Er zijn veel mensen die zich tijdens hun vakantie uitstekend amuseren in een bungalowpark of in een appartement in de buurt van de mediterrane kust. Anderen zijn wat actiever en maken wandelend of fietsend een trektocht door eigen land of buitenland. Wie nog niet geboekt heeft is intussen wel driftig aan het nadenken en/of discussiëren met partner en kinderen die nog niet oud genoeg zijn om er zelfstandig op uit te trekken. De reisorganisaties weten dat ook, dus je ziet ze veel in tv-commercials.

De laatste dagen zie ik vaak een commercial van 'Sawadee' die zich toelegt op 'avontuurlijke' reizen. Bij 'avontuur' denk ik altijd aan een beetje ontbering, enig afzien, niet buitengewoon veel comfort en onverwachte ontwikkelingen. Ik was dus benieuwd wat Sawadee op dat gebied te bieden heeft. Net vóór ik naar de website ging realiseerde ik me dat het wat vreemd is je avontuur door een reisorganisatie te laten organiseren. Immers, 'georganiseerd avontuur' heeft veel weg van een contradictio in terminis.

Met Sawadee kun je bijvoorbeeld naar Spitsbergen, niet de meest huiselijke regio op deze aardkloot. Maar gelukkig: "Ondanks de extreme omgeving waar je naar toe gaat, is het een comfortabele reis. De boot is van alle gemakken voorzien." (Onderstreping toegevoegd.) Er is een kans dat je een ijsbeer of walvis ziet, maar ik mis toch het avontuurlijke aspect.

Sawadee heeft eraan gedacht dat ook onze kleinsten (4-10 jaar) een avontuur niet uit de weg hoeven te gaan, mits paps en mams meegaan natuurlijk. Je kunt bijvoorbeeld naar Bali: "Met korte afstanden en een enorme variatie is het een ideaal vakantie eiland met kleinere kinderen. Dagen aan het strand worden afgewisseld met overnachtingen in het binnenland, tussen de rijstvelden." Ik geloof het direct, maar ik moet de vierjarige nog tegenkomen die als diepste wens heeft te overnachten tussen rijstvelden. Zelfs bij tienjarigen heb ik mijn twijfels. Ga je met je partner en twee kinderen deze reis maken dan ben je 5.792 euro kwijt (de ijsjes aan het strand nog niet meegerekend). Dat lijkt me op zich al een avontuur in deze tijd.

PS
Er is ook weer een nieuwe 'Beggarkort'. Klik hier.
x