maandag 1 februari 2010

Kwartje

Het kwartje gebruiken we alleen nog in figuurlijke zin: het 'valt' af en toe. Zo viel het gisteren bij mij. Weken lang zaten vele Nederlanders op zondagavond aan de buis gekluisterd om mee te maken wie de nieuwe Mary Poppins zou worden. Nauwelijks was de winnares bekend, of via reclamespotjes werden we opgeroepen naar het theater in Scheveningen te komen om deze wervelende (of zoiets) musical te zien. Heeft het Guinness Book of Records al een vermelding van de langst durende reclamespot ooit?
X

Record

Voor mij staat inmiddels één ding helemaal vast: Beatrix treedt niet af vóór 5 november 2011. Onze Hare Majesteit wordt veelvuldig uitvoerig beschreven en zelden wordt er iets genoemd wat je negatief zou kunnen noemen. Maar laten we eerlijk zijn: net als gewone mensen zal zij momenten kennen van enige ijdelheid. Zij zal ook wel eens stiekem denken: dat heb ik hem toch mooi gelapt. Dat hoeft helemaal niets belangrijks te zijn, bijvoorbeeld: "Mijn hoed was de mooiste in de hele Ridderzaal."

Gisteren werd ons staatshoofd 72 jaar. Op die leeftijd hebben de meeste Nederlanders qua werk de pijp al aan Maarten gegeven, maar zij gaat onverdroten door. Zij is inmiddels, las ik in de Volkskrant, het op een na oudste staatshoofd dat Nederland ooit heeft gehad. Alleen koning Willem III zat op een hogere leeftijd op de troon. Daar zit hem de crux. Willem III was 73 jaar en 277 dagen oud toen hij overleed. Op 5 november 2011 is Bea 73 jaar en 278 dagen oud. Dat record zal zij willen halen. En met elke dag die zij langer aanblijft wordt het voor Willem-Alexander moeilijker dat record te breken.Die is trouwens op 30 april a.s. al weer dertig jaar kroonprins. Is dat ook niet een soort record? Niet internationaal, want zijn Engelse collega Charles is binnenkort al 58 jaar kroonprins.
x