maandag 4 januari 2016

GEHEIM

Zaterdagavond is er weer een nieuwe serie begonnen van 'Wie is de mol?' Het is een van die buitengewoon populaire pogramma's, waar ik nog nooit naar gekeken heb. Het programma wordt gevolgd door 'Moltalk', waarin nog eens nabeschouwd wordt. Het PAROOL gaat er ook nabeschouwingen aan wijden. Op Facebook en Twitter zal het ook wel ritselen van de berichten over dit programma.

Wanneer het programma wordt uitgezonden, zijn voor zover ik weet, alle afleveringen al opgenomen. M.a.w.: in kleine kring is allang bekend wie de mol is/was. Zo was ook allang bekend wie 'Heel Holland Bakt' had gewonnen en welke boer een vrouw had gevonden.

Wat ik heel opvallend vind is dat de regering er nooit in slaagt de Troonrede tot Prinsjesdag geheim te houden. Zelfs uit de Commissie Stiekem, waar het besprokene staatsgeheim is, werd gelekt. Hoe kan het nu dat de omroepen, resp. de produktiemaatschappijen er wel in slagen de uitslagen van hun programma's geruime tijd geheim te houden? Concurrerende omroepen zouden, denk ik, niets liever willen dan die geheimen openbaren. Of is er een soort gentleman's agreement tussen omroepen om dat niet te doen,  zelfs al wordt er in hun richting gelekt?

Of is het zo dat de omroepen zware sancties stellen op het laten lekken van uitslagen van onbeduidende wedstrijden?