vrijdag 17 februari 2012

Smoel

Nog miet eens zo lang gelden waren het CDA en de PvdA partijen waarmee in de politiek rekening gehouden moest worden. En met de VVD natuurlijk. Alle drie zoeken ze hun kiezers in 'het midden'. Maar kennelijk is dat midden niet groot genoeg om ze alle drie in leven te houden. Het CDA is inmiddels een kleine partij geworden en de PvdA gaat ook die richting op.

Ja, dat krijg je als je alle drie dezelfde kiezers wilt behagen. Dan moet je alle drie ongeveer hetzelfde verhaal vertellen. Dan ga je je overleveren aan de spindoctors en andere mediadeskundigen, die je niet leren wat je moet vertellen, maar hoe je het moet vertellen.

In mijn jonge jaren, waarin ik opgroeide in Anti-Revolutionaire kring,  was de PvdA een linkse partij. De CPN was nog linkser, maar werd overal buiten gehouden. Geen mens zou toen bedacht hebben de CPN als gedoogpartner te kiezen.

Intussen zijn Cohen en Spekman erachter gekomen dat de PvdA weer naar links moet, omdat ze anders nog meer stemmen gaan verliezen aan de SP van Roemers. Het GroenLinks van Sap is duidelijk ook geen alternatief voor teleurgestelde PvdA-stemmers.

Nu weet ik ook wel - en ik betreur het - dat niet alleen de politiek een reden is om op een partij te stemmen. Daar heb je ook een 'smoel' voor nodig. Cohen is overduidelijk niet het gedroomde smoel van de PvdA. Het is een kundige, brave en sympathieke bestuurder, maar dan heb je het ook wel gehad. De PvdA heeft zijn 'poppetjes' op de verkeerde plek gezet. Als de PvdA nog iets wil redden moeten ze Cohen en Spekman van plaats laten wisselen.

Als ik Wilders goed beluister, zit de kans er dik in, dat de coalitiepartijen en de gedoogpartner geen overeenstemming bereiken over nieuwe bezuinigingen. Een CDA dat instemt met beknotten van de ontwikkelingshulp verdwijnt volledig naar de marge van de Nederlandse politiek en wordt ze mogelijk nog ingehaald door de ChristenUnie. Dan krijgen we nog vóór de zomer verkiezingen, met Spekman als lijsttrekker van de PvdA en kijk ik met belangstelling uit naar de debatten tussen Roemer en Spekman.
x