maandag 21 juli 2014

Schrikken

Inmiddels rijd ik al ruim twee jaar op een elektrische fiets en ik ben er nog altijd zeer enthousiast over. Maar afgelopen zaterdag sloeg mij de schrik om het hart. Ik had net mijn boodschappen bij AH in mijn fietstassen geladen, stapte op en drukte op het knopje om de accu aan te zetten. Er gebeurde niets, d.w.z. de accu werkte niet mee. Ik zette mijn versnelling op de kleinste stand en fietste de paar honderd meter naar huis. Dat viel nog lang niet mee, want de fiets is, met name door die accu, nogal zwaar. De combinatie lichamelijke inspanning - copd is geen gelukkige. Toen de fiets eenmaal in de box stond, stond ik naar adem te happen. Het enige wat ik op dat moment kon bedenken was: de accu aan het infuus hangen. In mijn flat nam ik een extra 'pufje' ventolin en bij het kijken/luisteren naar EenVandaag kwam ik weer op adem.

Ik word 's nachts altijd enkele keren wakker. Meestal slaap ik ook weer snel, maar dat duurde deze nacht wat langer. Ik lag allerlei scenario's te bedenken voor het geval ik de accu niet aan de praat kreeg. Ik ben lid van de ANWB geworden zodat ik in noodgevallen de 'Wegenwacht voor de fiets' (de Wegenwacht Fietsservice) kan bellen. Maar die komt niet op je woonadres. Zouden ze toch komen als ik behoorlijk zielig zou weten over te komen? Zou ik zondag zonder ondersteuning een eindje gaan fietsen en dan de ANWB bellen?

Ik heb geen goede fietsenmaker in de buurt en de zaak waar ik de fiets gekocht heb bevindt zich in een ander deel van Amsterdam-Noord, een afstand van 3,3 km. Veel te ver, voor mij, om zonder elektrische ondersteuning te halen. Zouden ze bij mij aan huis naar de fiets willen kijken of zouden ze per automobiel mijn fiets kunnen ophalen? Ik was bereid om daarmee verband houdende kosten te betalen. Ik zag ook al  voor me dat ik weer mantelzorg moest inschakelen voor de boodschappen. Zondagavond zou ik iets bij 'Thuisbezorgd.nl' kunnen bestellen.

Gisteren rond twaalf uur zakte ik af naar de box. Ik drukte verwachtingsvol op een knopje en Ja! Er was weer contact met de accu. Ook als ik de fiets van het infuus afhaalde? Ja! Een paar uur later fietste ik, elektrisch ondersteund, naar AH.  (Ik doe nooit voor twee dagen boodschappen. Als die winkels toch open zijn op zondag dan dwing ik mezelf om ook op zondag een keer de deur uit te gaan.)

Toen ik de boodschappen had ingeladen, drukte ik weer op het knopje (De accu gaat automatisch 'uit' als je een tijdje niet rijdt.) en ja, ik kon weer zonder inspanning naar huis fietsen. In feite fungeert mijn fiets als een scootmobiel. Ik kan nog net voldoende lopen om zo'n apparaat nog niet te hoeven aanschaffen. Maar hoe lang gaat dat nog duren?