woensdag 27 januari 2010

Recreatie

Af en toe lees je toch ook wel iets in de krant dat - hoe onbedoeld ook - best grappig is. Recentelijk was het gemeentebestuur van Amsterdam in het nieuws omdat het het seksgebeuren op de Walletjes wat meer wil reguleren. Maar nu lees ik in Trouw dat je voor de betere seks-buiten-de-deur echt niet in Amsterdam moet zijn.

Wel eens van Nijetrijne gehoord? Ik ook niet. Dat blijkt een gehucht te zijn aan de N351 tussen Wolvega en Kuinre, niet ver van de Weerribben. Leuke omgeving dus. Bij de gemeente (Weststellingwerf) was informatie binnengekomen dat in het bedrijf 'Sauna Eldorado' illegale seksfeesten georganiseerd werden. Ik vraag me dan meteen af: wat zijn de typische kenmerken van een legaal seksfeest? Of is een seksfeest per definitie illegaal? Op welk moment moet je zeggen: dit gewone feest is ontaard in een seksfeest? Er zouden zich bij dat seksfeest in Nijetrijne ook criminelen ophouden. Nou, die zaten er: drie vermeende winkeldieven en een persoon die nog een boete van 600 euro te betalen had. De burgers in dat gebied kunnen weer opgelucht ademhalen.

"Er was daar een groot feest", zegt een woordvoerder van de gemeente Westellingwerf. "Iedereen moest zich eerst nog aankleden." Ja, wat dacht je anders? Ik ben ook wel eens in een sauna geweest en het eerste wat je daar opvalt is dat er weinig kleren gedragen worden. Er moeten geen misverstanden ontstaan, dus ik zeg er meteen maar bij dat destijds andere bezoekers en ik ons beperkten tot bezigheden die gebruikelijk zijn in sauna's.

De gemeente wil wel verdergaande maatregelen nemen, maar zit met een probleem: het pand heeft een recreatieve bestemming. Hier en daar wordt nog gedacht dat seks uitsluitend bedoeld is ter vermenigvuldiging, maar voor velen heeft seks nu eenmaal ook recreatieve facetten. Je kunt dus niet zeggen dat er tegen de bestemming van het pand in werd gehandeld. Wat zegt de gemeente nu? Zo recreatief als we daar aantroffen hadden we het in de vergunning niet bedoeld. Ze hebben bij de afdeling 'voorlichting' van de gemeente in ieder geval iemand in dienst die leuke teksten weet te bedenken.
x