donderdag 14 mei 2015

OK

Weer iets geleerd: OK staat (ook) voor Ongewenst Kinderloos en wordt veelal gebruikt in de combinatie OK-vrouw. Onlangs bleek bij DWDDrrrrr  dat Halina van Rijn (als actrice wereldberoemd in heel Nederland) zo'n OK-vrouw is. Als ik het goed heb begrepen wil ze best een kind, maar staat haar carrière een relatie met een man in de weg, terwijl ze toch wel een 'kind binnen een relatie' wil. Trouw wijdde een heel artikel aan de OK-vrouw. Ik laat het grootste deel daarvan buiten beschouwing en citeer alleen het eind: Hoe zit het trouwens met de OK-man?
'Er zijn zeker mannen die ongewild kinderloos zijn. Zij zijn nog minder zichtbaar. Het taboe bij OK-mannen is nog groter.'

OK, ik maak er één zichtbaar:
Dat taboe zie ik niet zo. Nadat Boukje en ik getrouwd waren (dat was in de zestiger jaren van de vorige eeuw nog de gewoonste zaak van de wereld), zorgden we er een aantal jaren voor dat er geen kinderen zouden worden geboren. We praatten er veel over of we die wel of niet wilden . Beide opties hadden zo hun voor- en nadelen die je tegen elkaar kon wegstrepen. We kwamen tot de conclusie: als het niets uitmaakt, laat dan de natuur haar gang maar gaan. Welnu, de natuur deed niets, althans geen kindertjes ontstaan. De ingeschakelde arts liet weten dat het wellicht niet geheel uitgesloten was dat we kinderen konden krijgen, maar de kans was uitermate klein. We konden nog wel een serie onderzoeken laten doen,  maar zo graag wilden we nou ook geen kinderen. Ik besloot wel dat ik in ieder geval niet na mijn veertigste alsnog vader zou willen worden, dus die mogelijkheid heb ik, met instemming van Boukje, we verschilden ruim vijf jaar in leeftijd, kort na mijn veertigste definitief laten afsnijden. Je kunt dus stellen dat geen OK-man pur sang ben, maar ik beschouw mezelf wel als zodanig.

Ik geef direct toe dat in de huidige omstandigheden enkele kinderen en mogelijke kleinkinderen best van pas zouden zijn gekomen in het kader van mantelzorg, maar ik heb ze nooit gemist. Het was best handig dat we 's avonds om zes uur ineens konden besluiten toch maar wat in de stad te gaan eten en naar de film te gaan, want er hoefde niet voor een oppas gezorgd te worden. We konden altijd buiten het hoogseizoen op vakantie en we konden altijd behoorlijk primitief kamperen. 

Ik geloof best dat het zien opgroeien en zich ontwikkelen van een eigen kind heel mooi en spannend kan zijn. Dat zal ik dan gemist hebben. Nou, ik zit er niet mee. Ik ben gelukkig ook nooit in de verleiding gekomen mijn eigen kind(eren) te doden, omdat ze werden opgevoed door een ex-partner.