woensdag 18 mei 2011

Bezuinigen

In Rotterdam is een wethouder opgestapt. Hij had alle andere wethouders en zijn eigen partij (de PvdA) tegen zich in in het harnas gejaagd. Er moet, vinden ook zijn collega-wethouders van PvdA-huize, meer bezuinigd worden op het armoedebeleid en de bijstand. Gezien de huidige situatie wordt juist daarop een groter beroep gedaan. Trouw schrijft: De vertrekkende wethouder zegt geen verantwoordelijkheid te willen nemen voor wat hij een sociale kaalslag noemt. Daar kan ik me iets bij voorstellen.

Intussen lees ik in dezelfde krant dat volgens de Algemene Rekenkamer de regering dit jaar 254 miljoen euro minder bezuinigt dan was voorgenomen. Misschien moet ik dat wel prettig vinden, maar waarom worden daar in de Tweede Kamer door de coalitiepartijen geen vragen over gesteld? Het is toch zo'n 8,5% van het totaalbedrag. Het zit er dik in dat ze dat bij de bezuinigingen van volgend jaar optellen.

Ik weet inmiddels ook niet meer of het hier nu slecht gaat. Er is economische groei. De banken betalen geleende miljarden terug. We hebben, geloof ik, de laagste werkloosheid in heel Europa. We worden bang gemaakt met de schulden van Griekenland. En onze grote bedrijven hebben geld genoeg om te investeren in China. Daar mogen de werknemers toch niet protesteren als ze onderbetaald worden en de arbeidsomstandigheden erbarmelijk zijn. Als Maxime Verhagen daar in de buurt is, mompelt hij wel iets over mensenrechten. Zou een bijstandsmoeder in Rotterdam nou heel erg geïnteresseerd zijn in de mensenrechten in China?
x