maandag 13 mei 2019

TESTOSTERON

Laat mij ook maar eens wat schrijven over Caster Semenya, de atlete met die van nature hoge testosteronspiegel, wat haar bij wedstrijden in een te voordelige positie zou plaatsen, ze zou te mannelijk zijn. De IAAF, de internationale atletiekbond, verplicht haar nu tot het slikken van medicijnen. Dat roept toch wel, ook bij mij, wat vragen op. Mag je iemand die niet ziek is, dwingen tot het slikken van medicijnen, die verandering brengen in eigenschappen, waar de natuur voor zorgt.

De satirische website De Speld had een mooie oplossing: Een mooie dag voor hardloopster Caster Semenya. Vorig jaar oordeelde het IAAF dat ze niet mocht meedoen met de vrouwen, vanwege haar van nature hoge testosteronwaarden. Nu heeft de atletiekfederatie toch besloten dat Semenya bij de vrouwen mag blijven hardlopen, mits ze voortaan bij wedstrijden opgedoft in jurk en op hoge naaldhakken verschijnt. (..) Semenya is blij met de uitslag. "Ik ben blij dat er niet meer getwijfeld wordt aan mijn vrouwelijkheid als ik mijn enkel verzwik en over de finish struikel." Dat zou er dan zo uitzien:

Stel je voor dat de internationale schaakbond een schaker gaat uitsluiten omdat hij niet alleen een zeer hoog IQ, maar ook nog eens een eidetisch geheugen heeft. Andere schakers zou daardoor in een zeer zwakke positie komen. Hij zou alleen aan toernooien mogen meedoen, als hij voor elke wedstrijd enkele glazen whisky zou drinken en daarbij diazepam zou innemen..