zaterdag 21 juli 2012

Saai

Morgen komt er een einde aan de Tour de France 2012. Alleen pure pech kan nog voorkomen dat Bradley Wiggins dan zijn laatste gele trui van dit seizoen aantrekt. Op de laatste zondag immers wordt er niet  meer serieus om de hoofdprijzen gefietst en al wint hij vandaag niet de tijdrit, het is onvoorstelbaar dat hij daarin op een achterstand van enige betekenis wordt gefietst.

De Tour krijgt dit jaar een nog saaiere winnaar dan vorig jaar. Nadat hij de eerste tijdrit met overmacht had gewonnen, heeft Wiggins niet veel meer gedaan dan 'meefietsen'. Zijn mogelijke concurrenten deden sporadisch moeite hem 'eraf' te rijden. De enige renner die hem in de bergen nog uit het geel had kunnen fietsen, Christopher Froome, kreeg van zijn werkgever de opdracht zich in te houden, want ze hadden nu eenmaal afgesproken dat Wiggins dit jaar de Tour zou winnen.

Alleen op het tweede plan (etappewinst) was er nog wel eens wat leuks te zien. En dat Thomas Voeckler de bergprijs zou winnen zullen ook niet veel kenners voorspeld hebben. O ja, er deden ook Nederlanders mee, achttien maar liefst. We kunnen niet ontkennen dat ze pech hadden door betrokken te worden bij valpartijen, maar los daarvan hebben ze ook niet veel laten zien.

De NOS pakt dit jaar flink uit met 'Sportzomer'. 'We' zouden eens laten zien waarin een klein land groot kan zijn. Helaas, het EK voetballen werd een Nederlands drama. De Tour zorgde niet voor pleisters op Nederlands wonden. Als het weer niet al te mooi wordt, zal ik nog wel eens naar de Olympische spelen kijken. Het zal me worst wezen of 'wij' daarbij medailles halen. In ieder geval is de complete wereldtop van diverse sporten wel in Londen aanwezig en dus zal er af en toe wel iets te zien zijn dat minder saai is dan de Tour de France 2012.
x