zondag 2 november 2008

Narrig

De benoeming van Ahmed Aboutaleb tot burgemeester van Rotterdam is rond. Da's fijn, want nu hebben we weer de tijd om lekker allerlei (partij)politieke robbertjes te gaan uitvechten die daarmee samenhangen. Wie heeft er 'gelekt' uit de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad? Of is er toch uit 'Den Haag' gelekt? Waarom wist Jan Peter pas op het allerlaatste moment - en dan nog via via - dat iemand van 'zijn' ploegje naar die functie gesolliciteerd had?

Ik ben er geen voorstander van dat een burgemeester via een referendum gekozen wordt. Ik geloof niet in het principe 'vox populi vox dei'. Dat betekent niet dat ik vind dat een gemeenteraad vanzelfsprekend een betere beslissing kan nemen dan 'het volk'. Ook de stem van de gemeenteraad is niet gelijk aan de stem van God. Maar als AkzoNobel of Philips een nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur nodig hebben, schrijven ze ook geen verkiezing door het voltallige personeel uit.

Het enige waar ik bezwaar tegen heb is het feit dat zo'n burgemeestersbenoeming in het geheim plaatsvindt. We hoorden pas dat Aboutaleb gesolliciteerd had toen zijn voordracht al helemaal rond was en dus in feite zijn benoeming. Het was een publiek geheim dat Gerd Leers, burgemeester van Maastricht, graag zou 'promoveren' en dat het CDA het heel fijn gevonden zou hebben als hem dat gelukt was.

Wat zou er nu tegen geweest zijn dat beide heren in alle openheid gesolliciteerd hadden? Beiden zijn in het algemeen gerespecteerde bestuurders. Voor bestuurders is het burgemeesterschap van Rotterdam een uitdagende en aantrekkelijke functie. Niemand zou zich erover verbazen dat zij die baan ambieerden. Natuurlijk, ze hadden allebei al een mooie baan, maar er zijn meer mensen met een mooie baan die naar een andere, volgens hun nog mooiere, baan solliciteren. Daar kijkt niemand van op. Ja, er kan er maar eentje benoemd worden. Dat werd dus Aboutaleb. Is er nu iemand die denkt dat Gerd Leers een flapdrol is, totaal ongeschikt voor die functie? Dat denkt niemand. En als Gerd Leers het geworden was, had dat wat afgedaan aan de kwaliteiten van Ahmed Aboutaleb?

In dit land blijft niets lang geheim. ('Three can keep a secret, if two of them are dead.') 'Het volk' wordt pas narrig als er in achterkamertjes, achter gesloten deuren dealtjes worden gemaakt over iets heel normaals als het benoemen van een burgemeester. Het CDA zit nu te kniezen omdat in geen van de vijf grootste steden één van hun burgemeester is. En door al die financiële toestanden krijgt Wouter Bos veel te veel aandacht, volgens het CDA. Dan wordt het weer tijd voor politiek gezeur en gezever. Daarom houden mensen niet van 'de politiek'.