donderdag 5 augustus 2010

Details

Mijn dagelijkse boodschappen doe ik bij een redelijk grote AH. Er zijn zeven kassa's en nog zo'n balie waar je sigaretten, batterijen en andere kleine dingen kunt aanschaffen. Op de drukste tijden zie je dus een rijtje van minimaal vijf hoofddoekjes. Bij veel supermarkten in Amsterdam zal het beeld nauwelijks anders zijn. Diverse van die jongedames zien er, ondanks dat hoofddoekje, leuk uit. Om de een of andere reden kijk ik altijd naar hun naam op de badge die op hun AH-jasje is gespeld. Ze groeten iedereen vriendelijk en wensen iedereen een "Prettige dag verder."

Nu VVD, CDA en PVV echt gaan onderhandelen over een regeer- en gedoogakkoord komt er weer zo'n oud-Hollands principe ter sprake: "Voort wat, hoort wat." De PVV steunt de bezuinigingsplannen van VVD en CDA en in ruil daarvan mag zij scoren op een paar punten die zij belangrijk vindt. Geert Wilders moet immers iets aan zijn kiezers kunnen tonen. Daar zal stevig over onderhandeld worden en tot welke potsierlijke resultaten dat zou kunnen leiden las ik in de Volkskrant: Onder de noemer 'integratie en asiel' suggereert Lubbers ook de 'regulering van de kledij van openbare ambtsdragers'. Ambtenaren aan het loket zouden dan geen hoofddoekje of andere religieuze symbolen meer mogen dragen. Dus de moslima die secretaresse van de wethouder is mag wel een hoofddoekje dragen, maar de moslima die jou aan een nieuw paspoort of rijbewijs helpt moet haar hoofddoekje over hetzelfde hangertje als haar jas hangen voor ze aan de slag gaat. Of staat 'loket' hier voor 'contact met de buitenwereld'? Als we Jan met de pet niet met religieuze symbolen willen confronteren, waarom dan wel de bestuursvoorzitter van een woningcorporatie die met de wethouder volkshuisvesting komt praten? Trouwens, die bestuursvoorzitter heeft ook een paar medewerksters die achter een loket zitten. Goed, een woningcorporatie is geen overheid, maar ze voert wel allerlei overheidsmaatregelen uit. Je kunt dat details noemen, maar als je zulke dingen niet goed regelt, kan Geert zo maar ineens de stekker uit het stopcontact trekken. Vóór de verkiezingen voor Provinciale Staten volgend voorjaar heeft hij ook wat uit te leggen aan zijn achterban. Zijn die paar hoofddoekjes die hij heeft weten weg te werken wel voldoende? En waarom moesten ineens al die kruisjes aan een kettinkje ook vanachter het loket verdwijnen? Dat zijn toch gewone volkseigen Nederlandse versierselen? Daar heeft toch nooit iemand over geklaagd? Een keppeltje is natuurlijk ook geen gezicht, maar hoe vaak zie je dat nou? En zo'n Talibanbaard, mag díe eigenlijk wel? Die heeft toch ook iets met die rare godsdienst te maken, dus is ook een religieus symbool?

Geert Wilders heeft al weer een bescheiden overwinning geboekt: een zeer prominent CDA-lid doet de suggestie tot "regulering van de kledij van openbare ambtsdragers". Dat is een mooi begin voor een kabinet met in meerderheid zich liberaal noemende ministers. Laat me niet lachen.
X