zondag 17 oktober 2010

Vrijspraak

Het Openbaar Ministerie heeft vrijspraak geëist op alle punten waarvan Geert Wilders is beschuldigd. Je kon moeilijk anders verwachten, want het O.M. was tegen zijn wil aan het vervolgen geslagen. Wilders is opgelucht, maar dat lijkt me iets te vroeg, want uiteindelijk doet de rechter een uitspraak.

Het O.M. vindt volgens de Volkskrant o.a.: je mag heel ver gaan als het binnen een politiek debat gebeurt. Dat is dan gewone mensentaal, zegt de Volkskrant, voor: 'De context maakt dat de uitlating niet strafbaar is.'

Ik ga maar weer eens muggenziften. 'Context' is een nogal ruim begrip dat de Volkskrant nu beperkt tot "binnen het politieke debat". Hoe zit dat dan 'binnen het maatschappelijk debat'? Mag daar ineens minder? Wat mag ik persoonlijk binnen een debat met een andere  kroegbezoeker? Mag ik bijvoorbeeld die ander, manager bij een grote bank, 'een steunpilaar van uitbuitende kapitalistische bloedzuigers' noemen? Ik vind het best, maar hoewel ik absoluut niet christelijk ben, vind ik wel dat er soms treffende opmerkingen in de Bijbel staan, bijvoorbeeld in 1 Kor. 13: 23. Ik citeer de Willibrordvertaling: "Alles is geoorloofd. Ja, maar niet alles is heilzaam. Alles mág. Ja, maar niet alles is opbouwend."
x